USIVILISERT: Monarki, folkeopplysning og svenske tilstander

Publisert 26. august 2024 av

Det er travle tider i kongehuset. Samtidig som husets datter skal love seg bort til sjamanen, har bonusbarnet på Skaugum oppskakt halve kongeriket, og vel så det. Det er ikke måte på hva kongehuset gjør for å støtte en god sak.

Takket være lille Marius, har vi (igjen) blitt konfrontert med det faktum at vi som nasjon har et rusproblem, og dertil betydelige utfordringer med impulskontrollen. Slik kan det gå når man fødes med abstinenser og får kokain inn med morsmelken. Kongefamiliens iherdige engasjement for folkeopplysning må riktignok applauderes, men man kan stille spørsmål om det at den vordende dronningens sønn ruser seg sanseløs og hiver kniver veggimellom har videre preventiv virkning. Vi kan ikke annet enn håpe på at russen på Oslo Vest vil synes det er flaut å bli forbundet med noe så støvete og tantete som monarkiet.

«Usivilisert» er en humoristisk spalte i Sivilisasjonen, som skal gi et satirisk skråblikk på nyhetsbildet. Det er Adara Ryüm Høeg og Henrik Høeg som står bak spalten. Les flere Usivilisert-tekster her.

Alle unge gutter vet imidlertid at Marius går i en klasse for seg selv. Hvilken som helst mann kan målbinde prinsessen, og en dag bli en kongelig høyhet – bare ikke lille Marius. Det er forståelig nok en krevende skjebne, og at sorgene regelmessig må slukkes, kan vi egentlig ikke forstå. Marius må imidlertid ikke miste motet, det er håp i hengende snøre. Over hos søta bror er kronprinsessens unge datter nummer to i arverekken. Det sies at hun er både søt og snart gammel nok for å kurtiseres. Det kan sikre Marius en ekte prinsetitell. Og enda bedre; det svenske monarkiet har utstrakt erfaring med både prostituerte og strippeklubber.

Selv om Marius skulle emigrere, og ta sin mor med i dragsuget, er det håp for monarkiets fremtid. Noe kan vi lære av svensken; vi kan endre loven slik at førstefødte blir tronarving selv om vedkommende er kvinne. Med det får kongehuset bukt med to av sine etterhvert gjentagende byrder. Märtha kan bli dronning, og bruke sine kongelig tittel og privilegier med god samvittighet, med på kjøpet får vi en prinsgemal som utelukkende er rusa på seg selv. Og Marius, han vil nok blomstre under svenske tilstander! 

Ved de sagnomsuste Marmorfjellene i den vietnamesiske byen Da Nang ligger «Danang Sculpture Foundation», som ...
«Å bekymre seg for at AI skal overta verden, er som å bekymre seg for ...
I Joseph Campbells Heltens Reise skrives det om den indre musen som "dukker opp og ...