«Antikken på Trikken» av Knut Saanum er et utmerket tilskudd til ExPhil

Skrevet av | 12. september 2022

«Hva ville du gjort hvis du våknet opp en dag med et totalt hukommelsestap?»

Dette er åpningssetningen til Knut Saanums bok Antikken på trikken – et lite filosofisk verk som i korte drag skal fortelle om antikkens historie, og hvordan den stadig fortsetter å påvirke oss i senere tid. Med en opprivende og underholdende introduksjon, setter han standarden høyt med en lovnad om videre underholdning. Og Saanum skuffer ikke. 

Et plaster på ungdommens eksistensielle bryderier 

I andre kapittel stiller Saanum spørsmålet: Finnes det en kosmisk orden – et slags system av lover som gjør verden det den er? Resten av lesningen virker å være bygget på nettopp denne refleksjonen; et udødelig mysterium som begynte med de greske filosofene, og som fortsetter å terge ungdommen i dag. Dette gir leseren en forståelse av at alle har en eller annen gang gått rundt og tenkt på det samme, at vi ikke er alene i våre eksistensielle bryderier og at det finnes frelse i å akseptere tidløsheten ved det å lure på hvorfor tilfeldigheter oppstår. 

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Nå som vi beveger oss ut av sommerferiens epikureiske valhalla og går inn i et nytt høstsemester med mondene rutiner, kan det fort oppstå mørke tanker rundt livets eksistens, og da kan det virke smart å gripe tak i denne lettleste boken om antikkens refleksjoner omkring det hele.  

Et ypperlig tilskudd til ExPhil 

Så hvordan finner man egentlig orden i kaos? Grekerne valgte først de mytologiske krefter som sitt verdensbegrep. Senere ble det populært med naturvitenskapelige lover, da Thales og hans oppfatning av vannets kraft var sentral i det som gjerne kalles overgangen fra mythos til logos. Saanum forklarer at mennesket har en iboende trang til å skape mening rundt seg, og denne trangen har fått utløp på forskjellige måter gjennom historien. 

Kristendommen og andre religiøse overbevisninger utgjør én type verdensoppfatning, som gir en slags forklaring på omstendighetene. Forfatteren har imidlertid valgt å legge bort denne redningsplanken, og har heller forsøkt å ta utgangspunkt i den antikke innfallsvinkelen. Med dette legger han til grunn hvorfor filosofi oppsto i utgangspunktet. Budskapet i denne boken, om årsaken til filosofiens tilblivelse, er nærmere bestemt et viktig fundament å ha for mennesker i alle aldre. Dette er også en sentral del av begrunnelsen for at man har ExPhil-faget på de norske universitetene. Dersom studenter finner ExPhil-faget noe uengasjerende, kan Antikken på trikken fint fungere som et underholdende supplement til pensum.  

Tittelen inspirerer til lange trikketurer 

Ved første øyekast kan tittelen på Saanums bok virke noe merkelig. Jeg ble riktignok forbløffet da jeg valgte å omfavne beskjeden, tok med meg lesestoffet og satte meg på en trikk i Oslo uten et bestemt reisemål.

Det å sitte på et sete blant fullt av fremmede mennesker, og lese i en hel dag er et såpass sjeldent rituale at man ikke skal bli overrasket dersom man kjenner en deilig strøm av frihetsfølelse suse i kroppen idet man prøver det. Selv opplevde jeg en indre ro – en slags zen-tilstand – da jeg satt i timesvis og bladde i boken frem og tilbake mellom Majorstuen og Kjelsås. Og hva er vel ikke bedre enn å falle inn i en meditativ tilstand mens man leser om antikken og gresk filosofi?

Han søker tilbake til filosofiens røtter – før disiplinen ble akademisert – og etterstreber ærlighet ...
Som en artsfrende av Edvard Munch og Sigbjørn Obstfelder portretterer det unge talentet Hans Egede ...
1. mars ble den kanadiske psykologen Jordan Peterson intervjuet av programleder Dave Rubin på den ...