Nye gjester til Cave of Apelles

Skrevet av | 13. januar 2020

I slutten av januar blir det nye opptak til samtaleprogrammet Cave of Apelles, som fokuserer på estetiske verdier, filosofi og myter.

Den amerikanske kitschmaleren Nic Thurman gjester programmet i februar for å snakke med programlederen Jan-Ove Tuv om Edvard Munch og de overraskende tekniske likhetene mellom den norske maleren og gamle mestere som Rembrandt og Tizian. Thurman kommer også til å ta for seg Munchs overgang fra å være en sentimental kitschmaler til å bli en såkalt «ekspresjonistisk» kunstner for å kartlegge forskjellene mellom kitsch og kunst.

Den amerikanske kitschmaleren Nic Thurman gjester Cave of Apelles i februar. Foto: Cave of Apelles.

Kan man finne en mening med livet?

Einar Duenger Bøhn som er professor i filosofi ved Universitet i Agder, blir å se på Cave of Apelles i mars. Samtalen mellom Bøhn og Jan-Ove Tuv vil basere seg på Bøhns nyeste bok Meningen med livet. Han argumenterer at menneskets utviklingspotensiale, gjennom objektiv forståelse av godt og ondt, er det eneste som kan gi livet mening.

Bøhn mener at modernismen har kastet objektive verdier over bord, med det resultat at man ender opp med en uunngåelig, meningsløs tilværelse. Han kontrasterer dette med det klassiske portrett i maleriet og Aristoteles’ begrep om tëchne.

Professor i filosofi ved Universitetet i Agder, Einar Duenger Bøhn gjester Cave of Apelles i mars. Foto: Lukas Lehner.

Var Hitler en nostalgisk kitschelsker eller en tøylesløs modernist?

I april får publikum et gjensyn med den østerikske kitschmaleren og komponisten, Boris Koller, som vil ta opp mulige fallgruver for kitschbevegelsen, men også hvordan denne kan utbre seg ytterligere.

Han vil argumentere for hvordan den rådende konsensus i samfunnet ble skapt av kunsthistorikere og statlig kulturpolitikk/CIA, og i den sammenheng gå nærmere inn på temaer han tok opp den første gangen han gjestet programmet: var Hitler en nostalgisk kitschelsker eller en tøylesløs modernist?

Den østerikske kitschmaleren og komponisten Boris Koller gjester Cave of Apelles i mars.

Cave of Apelles tar imot spørsmål fra publikum. Send inn dine spørsmål til Nic Thurman, Einar Duenger Bøhn og Boris Koller innen 18. januar til talk@caveofapelles.com.

Dikteren Thomas Løland var en av fjorårets store overraskelser da Sivilisasjonen arrangerte diktkonkurranse i klassisk ...
Da Kiki Cherie møtte opp på en burleskklasse for første gang, var det som garderobedørene ...
Ifølge Eline Dragesund, den fremadstormende norske designeren i Oslo, er det viktig å føle seg ...