Hakan Yaşar: – Hvert menneske jeg maler er en verden for seg selv

Publisert 12. august 2020 av

Maleren Hakan Yaşar er aktuell med utstillingen «Hvert menneske er en verden», som finner sted på Krutthuset i Stavern fra 8. til 15. august. 

Naturen som læremester

Maleriene som Yaşar stiller ut i Krutthuset i Stavern har han arbeidet med i to år. For inspirasjon, ser han til naturen.

– Min virkelige inspirasjon og lærer er naturen, det er den som underviser i den vitenskapelige teknikken og er guiden slik at feil ikke gjentas, sier Hakan Yaşar til Sivilisasjonen.

– Min virkelige inspirasjon og lærer er naturen, sier Hakan Yaşar. Selvportrettet som avbildes er et av midtpunktene i utstillingen. Foto: Privat.

Mennesket i sentrum

Tittelen på utstillingen vitner om et humant verdenssyn, der mennesket er i sentrum fremfor ideologi eller andre overbevisninger. 

– Hvert menneskeliv utvikler seg med det han mottar fra hele verden og blir til individ. Før hans fødsel og etter hans død er det ikke lenger en verden. Individet er selve verden og universet, sier han.

Utstillingen «Hvert menneske er en verden», som finner sted på Krutthuset i Stavern fra 8. til 15. august. Bilde fra åpningen. Foto: Privat.

Ifølge Yaşar eksisterer verden så lenge individet finnes. 

– Hvert individ utdanner seg og bygger en verden med sitt syn, oppførsel og liv.  Vi kan kalle det å gjøre seg selv menneskelig. Det eneste problemet her er at individualitet ikke forveksles med egoismen, sier han og legger til:

– Hvert menneske jeg maler er en verden for seg selv og det er det en vil se i mine malerier.

Modernistene bygger ikke sine skaperverk på empirisk kunnskap — likevel krever de tilskuerens uforbeholdne forståelse. Med andre ord forsøker de ...
Kapittel 15: Hjemsøkt av erindringer Bildet av Edvardas sarte skikkelse som sakte men sikkert gled inn i den ville snestormen ...
Den 20. juni åpnes en salong à la le Salon fra 1800-tallets Paris, i Galleri Skredsvig ved kunstnerhjemmet Hagan i ...