Dikt som aktualiseres for vår digitale hverdag | Se Hans Børlis «Min trosbekjennelse» fremført av Per Christian Ellefsen

Skrevet av | 7. november 2020

Sosiale medier gir nye muligheter for diktopplesning og formidling. Per Christian Ellefsen sprer gjerne dikt i sine sosiale medie-kanaler og mener poesien stadig er aktuell i vår samtid.

Hans Børli-selskapet har filmet flere diktfremførelser av Per Christian Ellefsen med formål om å lyse opp folks nyhetsoppdateringer med kvalitetspoesi. Det nyeste opptaket viser diktet «Min trosbekjennelse», hvor vi ser Ellefsen i rollen som beskjeden og arbeidende skogsmann, lik Børli selv.

– Børli har diktet sin egen trosbekjennelse ut ifra de kår og den virkeligheten han befant seg i. Det er skogskarer som jobber og sliter mye i livet – og som får trosbekjennelsen aktualisert til sin hverdag, sier Ellefsen.  

Skogen stod sentralt i Hedmark-dikterens liv og virke. Børli arbeidet i skogen, og han skrev om skogen – den naturen, det slitet og den mystikken han kjente bedre enn de fleste. I senere år ble Børli stadig med opptatt av eksistensielle temaer som ensomhet, tro og død.

I et dikt skriver han om sin gudsoppfatning: «Om jeg tror på Gud? Tja, jo da – på min egen måte, men det er vel mer et spørsmål om Gud tror på Meg».

Børlis forfatterskap engasjerer den erfarne skuespilleren i det at dikteren tar opp de små og nære ting:

– Det er ting jeg forstår og kan relatere meg til. Jeg blir glad i diktene fordi jeg kjenner igjen noe.

Filmteknikk, lyd, skuespill og rollebevissthet er på plass når Ellefsen lager videodikt:

– Et dikt er en liten fortelling og ved å filmatisere diktet kan man uttrykke noe som bidrar til helhetsopplevelsen, avslutter Ellefsen.

Et utadrettet blikk inviterer til dialog. Fotografier basert på dialog berører publikum og kan utvikle ...
En enighet mellom syriske myndigheter og den russiske stenindustrien gir håp for at den antikke ...
«Nei, hva skal vi begynne med?» spør professor i filosofi ved Agder Universitet, Einar Duenger ...