Dikt som aktualiseres for vår digitale hverdag | Se Hans Børlis «Min trosbekjennelse» fremført av Per Christian Ellefsen

Skrevet av | 7. november 2020

Sosiale medier gir nye muligheter for diktopplesning og formidling. Per Christian Ellefsen sprer gjerne dikt i sine sosiale medie-kanaler og mener poesien stadig er aktuell i vår samtid.

Hans Børli-selskapet har filmet flere diktfremførelser av Per Christian Ellefsen med formål om å lyse opp folks nyhetsoppdateringer med kvalitetspoesi. Det nyeste opptaket viser diktet «Min trosbekjennelse», hvor vi ser Ellefsen i rollen som beskjeden og arbeidende skogsmann, lik Børli selv.

– Børli har diktet sin egen trosbekjennelse ut ifra de kår og den virkeligheten han befant seg i. Det er skogskarer som jobber og sliter mye i livet – og som får trosbekjennelsen aktualisert til sin hverdag, sier Ellefsen.  

Skogen stod sentralt i Hedmark-dikterens liv og virke. Børli arbeidet i skogen, og han skrev om skogen – den naturen, det slitet og den mystikken han kjente bedre enn de fleste. I senere år ble Børli stadig med opptatt av eksistensielle temaer som ensomhet, tro og død.

I et dikt skriver han om sin gudsoppfatning: «Om jeg tror på Gud? Tja, jo da – på min egen måte, men det er vel mer et spørsmål om Gud tror på Meg».

Børlis forfatterskap engasjerer den erfarne skuespilleren i det at dikteren tar opp de små og nære ting:

– Det er ting jeg forstår og kan relatere meg til. Jeg blir glad i diktene fordi jeg kjenner igjen noe.

Filmteknikk, lyd, skuespill og rollebevissthet er på plass når Ellefsen lager videodikt:

– Et dikt er en liten fortelling og ved å filmatisere diktet kan man uttrykke noe som bidrar til helhetsopplevelsen, avslutter Ellefsen.

På kvinnedagen den 8. mars i år ble det publisert et innlegg på Sivilisasjonen.no: «Kvinnekampen ...
Gustav Vigeland – en kunstner i Oslo Gustav Vigeland er i høyere grad enn de ...
Som en stolt tilhenger av Ingmar Bergman, er det å observere dette teaterstykket skremmende likt ...