– Målet er å fremme klassisk musikk | PublikUng og Sivilisasjonen inngår samarbeid

Skrevet av | 3. oktober 2021

I oktober ble det vedtatt at PublikUng og Sivilisasjonen inngår samarbeid, som innebærer å fremme klassisk musikk gjennom felles arrangementer og promotering av de eksklusive tilbudene PublikUng tilbyr unge mellom 18 og 30 år. Ledelsen i PublikUng og redaktørene i Sivilisasjonen ser frem til det de forventer blir et givende samarbeid. 

PublikUng er en organisasjon for alle unge mellom 18 og 30 år, som jobber for å spre ulike tilbud på forestillinger ved blant annet Oslo Operafestival, Oslo-Filharmonien og KORK til et yngre publikum. Samarbeidet mellom PublikUng og Sivilisasjonen er ikke et økonomisk samarbeid, og baserer seg på frivillig innsats fra begge parter. 

Flere mennesker fortjener klassisk musikk

– Sivilisasjonen og PublikUng deler en lidenskap for å løfte frem klassisk musikk, så jeg vil si at vi er perfekte samarbeidspartnere. Flere mennesker fortjener å bli introdusert til den klassiske musikkens verden. PublikUng har i nå 10 år gjort en formidabel jobb med å spre klassisk musikk til et yngre publikum, og det er en ære å få samarbeide med dem i deres viktige arbeid videre. Sammen kan vi skape en revitalisering av klassisk musikk for den yngre garde, sier Carl Korsnes, ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen.

Han forklarer at en viktig del av samarbeidet vil bestå av at Sivilisasjonen publiserer artikler om de konsertene der PublikUng tilbyr billetter til sterkt redusert pris for et ungt publikum. Aftur S. Nerdrum, medredaktør i Sivilisasjonen, føyer til at de to aktørene dessuten vil ta sikte på å samarbeide om kulturelle og sosiale arrangementer. 

– Vi har etter hvert fått ganske god erfaring i Sivilisasjonen med å arrangere sosiale sammenkomster og kulturelle arrangementer. Disse vil bli enda bedre når vi kan samarbeide med PublikUng, og bringe sammen enda flere som elsker og savner det klassiske i hverdagen, sier redaktør i Sivilisasjonen Aftur S. Nerdrum.

Vil løfte klassisk musikk

Styreleder i PublikUng, Lisa Schiøth Wang, mener det er viktig å gå aktivt inn for å skape nye arenaer der unge likesinnede kan møtes.

– Vi i PublikUng har lenge ønsket å øke vår aktivitet. Per i dag er vi rundt 2 000 medlemmer, så det er ikke mangel på folk som vil på konsert. Det vi ønsker nå er å skape en arena også utenfor konsertsalen, der unge likesinnede kan møtes og utveksle erfaringer og ideer. Her tror jeg vi har mye å lære av Sivilisasjonen og deres arbeid, sier Lisa Schiøth Wang, styreleder i PublikUng. 

Karen-Marie Eikeland, nestleder i PublikUng, føyer til at de raskt så verdien av et samarbeid.

– Det er spennende å se hva Sivilisasjonen har fått til rundt det å skape et engasjement for både filosofi og klassisk kultur. Som en organisasjon som vil løfte frem klassisk musikk blant de unge, så vi raskt verdien av et samarbeid, sier nestleder i PublikUng, Karen-Marie Eikeland.

Representanter fra PublikUng og Sivilisasjonen. F.v.: Lisa Schiøth Wang, styreleder i PublikUng; Carl Korsnes, ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen; Aftur Nerdrum, redaktør i Sivilisasjonen; Dag August Schmedling Dramer, medlemsansvarlig i PublikUng og skribent i Sivilisasjonen; Karen-Marie Eikeland, nestleder i PublikUng. Foto: Julie Brundtland.

En veto mot det modernistiske

Carl Korsnes spesifiserer at Sivilisasjonen la ned et aldri så lite veto mot promotering av rent modernistiske konserter, men han tror ikke det vil gå ut over et godt samarbeid.

– Pling-plong-musikk ønsker vi ikke å løfte frem i Sivilisasjonen, ler han og spesifiserer:

– Det kan dessverre være vanskelig å unngå at en konsert har et støyende, modernistisk «ekstrastykke», til publikums store fortvilelse. Men dersom hele konserten er modernistisk og atonal, holder vi i Sivilisasjonen oss unna. Det vi vil løfte frem er de klassiske, som Tsjaikovskij, Puccini, Beethoven eller Hans Rott, for ikke å snakke om våre nålevende komponisttalenter som Marcus Paus, Frederik Magle og Martin Romberg.

En positiv kraft

Dag August Schmedling Dramer er bindeleddet mellom de to organisasjonene; han er både medlemsansvarlig i PublikUng og skribent i Sivilisasjonen.

– Jeg tror på samarbeid for å gjøre hverandre bedre. Her har vi to dyktige organisasjoner, og jeg tror vi sammen kan skape en positiv kraft for klassisk musikk, sier Dramer og avslutter:

– Det unge publikum er et interessant og heldig overlapp i de to organisasjonene, med tanke på at Sivilisasjonen har en ganske ung leserskare. Jeg er sikker på at de unge blant Sivilisasjonens lesere vil kunne ha interesse av en av de mest klassiske og fortsatt levende kunstformer, musikken, avslutter han.

Informasjon om PublikUng:

Alle under 30 år kan bli medlem i PublikUng
PublikUng er en organisasjon som formidler klassisk musikk til et ungt publikum. PublikUng ble stiftet i 2011 og eies av Opera til folket. Hvis du er under 30 år, kan du registrere deg på PublikUngs nettside. Det er helt gratis og ikke bindende på noen måte. Du kan melde deg av listen når du vil.

Medlemsfordeler:
– Mulighet for å være med på utvalgte prøver hos våre samarbeidspartnere
– Tilbud om billige eller gratis billetter, få dager før enkelte forestillinger

Kulturbudsjettet er som et husholdningsbudsjett - de store postene forblir og lite endrer seg fra ...
I en krevende tid, der mange får psykiske plager av engstelse eller frihetsbegrensning, sender buddhistiske ...
«Den lange, lange sti over myrene og inn i skogene, hvem har tråkket opp den? ...