NYHET: Pinakoteket lanseres i dag | – Endelig et galleri for klassisk figurasjon!

Skrevet av | 17. november 2021

*

Den 17. november lanseres et helt nytt nettgalleri i Norge: Pinakoteket!

Pinakoteket er et nettgalleri som eies og drives av Sivilisasjonen. Målet for Pinakoteket er å løfte frem klassisk figurasjon i Norge, og å fungere som en formidler av verkene til klassiske malere, tegnere og grafikere. 

På Pinakotekets nettsider står det blant annet om nettgalleriets filosofi:

«Pinakoteket respekterer det arbeid som ligger bak et klassisk figurativt verk og har derfor tatt et aktivt valg om å ta så liten prosentandel som mulig i provisjon for formidling av maleres og tegneres verker.

Mens det ikke er uvanlig at et galleri tar 50 til 60 prosent (!) i provisjon, tar Pinakoteket kun 10 prosent, som er nødvendig for å dekke utgifter.

Pinakotekets kunder bidrar således til å støtte arbeidet til klassisk figurative malere og tegnere, og er en indirekte støttespiller til den klassiske bevegelsen som Sivilisasjonen representerer i norsk åndsliv.»

Skjermdump fra Pinakotekets nettsider ( www.pinakoteket.no )

Spent på mottagelsen

Karoline Mikkelsen har første dag på jobb som gallerist og daglig leder av Pinakoteket. Hun er spent på hvordan mottagelsen av et såpass annerledes galleri kommer til å være:

– Jeg tror nordmenn lengter etter å kunne henge klassiske verker av høyeste kvalitet på veggen. Pinakoteket tilgjengeliggjør mesterverker for publikum, og det blir spennende å se hvordan det mottas av kjøperne, sier Mikkelsen og legger til:

– Publikum vil forhåpentlig sette pris på at vi i Pinakoteket ikke er et fordyrende og griskt ledd som tar stor provisjon, men at vi streber etter å drive så rettferdig som mulig. Mesteren selv vil sitte igjen med mest, og vi håper det vil kunne motivere til å skape flere klassisk figurative verk.

Mikkelsen understreker at Pinakoteket starter med kun noen få malere og tegnere, men at hun gleder seg til det kommer flere med «på laget»:

– Det finnes en mengde dyktige klassiske malere og tegnere i landet, så jeg håper de som ønsker å formidle sine verker på Pinakoteket tar kontakt, sier hun.

Skjermdump fra www.pinakoteket.no med oversikt over de som drifter Pinakoteket.

Aldri mer enn ti prosent!

Bork S. Nerdrum er en av initiativtagerne bak Pinakoteket og har utviklet nettsiden. Han understreker at kongstanken ved galleriet er at maleren og tegneren ikke skal bli flådd.

– I Pinakoteket tar vi aldri mer enn ti prosent i provisjon. Dette er ganske ulikt de fleste andre gallerier, som kan ta opp imot 50-60 prosent. Forskjellen er at i Pinakoteket respekterer vi håndverket, og de evnene som kreves for å skape et mesterlig verk. Derfor er det rett og rimelig at den som gjør den største jobben sitter igjen med mest, sier Bork Nerdrum.

Han legger til at det ikke er tilfeldig at galleriet lanseres i disse dager:

– Det er ikke lenge til jul, men akkurat så lenge til at posten fortsatt rekker frem. Mange ville elsket å få et klassisk bilde på veggen til jul, og da er det godt å ha et nettgalleri som tilbyr nettopp dette.

Del av en bevegelse

Carl Korsnes er ansvarlig redaktør og daglig leder i Sivilisasjonen, som Pinakoteket er en del av. Han forteller at tilbakemeldinger fra Sivilisasjonens artikler underbygget at det var behov for et klassisk galleri:

– I Sivilisasjonen publiserer vi jevnlig artikler og dybdeintervjuer med klassiske malere, tegnere og grafikere. Til stadighet mottar vi henvendelser fra folk som spør «Hvor kan jeg kjøpe maleri eller trykk av den-og-den?». Ofte har vi ikke kunnet svare dem, fordi den det gjelder ikke er representert i et galleri, sier Korsnes.

Han avslutter ved å trekke frem at Pinakoteket er en del av en større bevegelse:

– Etableringen av Pinakoteket markerer at Sivilisasjonen nok en gang utvider sin drift, og således også sitt nedslagsfelt. Målet er at Sivilisasjonen blir et kraftsenter for filosofi og klassisk kultur – i første omgang i Norge, hvor det trengs så sårt. Ikke bare lengter folk etter klassisk kultur i sin hverdag, og i sitt sinn, jeg tror også de lengter etter å ha det på veggen.

Besøk Pinakoteket.no her!

Den chilenske maleren Sebastian Martinez Fadic er en av vinnerne i World Wide Kitsch-konkurransen i ...
Spørsmålet «hva innebærer et lykkelig liv» har blitt analysert og drøftet av filosofer, teister og ...
Hvordan bør man be en romantisk kandidat ut på et stevnemøte i dagens uromantiske verden? ...