Arrangerer klassisk konsert for fred | – Musikkstykkene uttrykker håp, menneskelighet, tap, sorg, kjærlighet og tilgivelse

Skrevet av | 5. mars 2022

Den østerrikske harpisten Sophie Steiner har tatt initiativ til å arrangere en konsert for fred, som en reaksjon på de grufulle handlingene i Ukraina. Konserten arrangeres i samarbeid med Den norske musikkhøgskole, og konserten spilles i dag – lørdag 5. mars – i Levinsalen. 

– Jeg tok initiativ til denne konserten for å dele håp og spre bevisstheten om hvor viktig verdensfred er for alle og enhver, sier Steiner og legger til:

– Vi vil kanskje ikke være i stand til å forandre situasjonen akkurat nå, men jeg tror virkelig at vi er i stand til å vise solidaritet, å stå opp for fred og å dele våre følelser av vantro, sorg og skuffelse – og ved å gjøre det, forhåpentlig skape disse følelsene om til styrke til å gjøre verden til et bedre sted. 

Steiner fullfører sine studier som harpist ved Norges musikkhøgskole, og hennes harpespill har vunnet flere internasjonale priser. Selv skal hun spille Chaconne i d-moll av Johann Sebastian Bach.

– Vi vil reflektere rundt den nåværende situasjonen gjennom musikk og derfor velge stykker som uttrykker håp, menneskelighet, tap, sorg, kjærlighet og tilgivelse – kjærlighet og tilgivelse også, for hvordan kan vi noensinne stå opp mot krig hvis vi ikke inkluderer disse, sier Sophie Steiner. Foto: Sophie Wolter.

Marcus Paus: – Det handler om medmenneskelighet og folkeskikk

Ytterligere komponister som står på programmet for fredskonserten er Ravel og Mozart, men også to av nåtidens største klassiske komponister: Arvo Pärt og Marcus Paus. Sistnevnte har sitt nyskrevne stykke «Slava Ukraini!» på programmet. 

– Jeg skrev «Slava Ukraini!» simpelthen fordi jeg ikke kunne la være, sier Paus til NTB om stykket der han har tatt utgangspunkt i åpningen til den ukrainske nasjonalsangen. 

Når kulturen tar stilling, mener Paus det «ikke handler om politikk, men om alminnelig medmenneskelighet og folkeskikk». 

– Jeg har likevel vondt for å akseptere kulturboikott i bredere forstand. Det er ikke Tolstoj, Tsjajkovskij eller Sjostakovitsj som nå går til angrep på Ukraina, ei heller den russiske sivilbefolkningen. Jeg håper vi kan klare å holde to tanker i hodet samtidig i tiden som kommer, mens vi forenes i sympati og forsvar for Ukraina, sier Paus.

Marcus Paus’ «Slava Ukraini»

En konsert for håp og menneskelighet

Sophie Steiner forteller at de har valgt stykkene i programmet basert på hva de uttrykker og står for. 

– Vi vil reflektere rundt den nåværende situasjonen gjennom musikk og derfor velge stykker som uttrykker håp, menneskelighet, tap, sorg, kjærlighet og tilgivelse – kjærlighet og tilgivelse også, for hvordan kan vi noensinne stå opp mot krig hvis vi ikke inkluderer disse?

Steiner sier hun er glad for å meddele at fiolinspilleren Dorothea Moeri vil spille Marcus Paus’ «Slava Ukraini», som viser solidaritet med ukrainerne. 

– Vår russiske bassanger Sviatoslag Grabovskij vil synge Sarastros arie «In diesen heil’gen Hallen», hvor krig og hevn fordømmes og fred fremheves som det karaktertrekk som gjør oss menneskelig, forteller Steiner. 

Steiner avslutter med å uttrykke et håp om at denne konserten for fred vil gi folk mulighet til å slippe ut følelsene sine og å gi dem en anledning til virkelig å snakke med sine venner, familie og bekjente, og at konserten blir en måte å vise emosjonell støtte til de fra eller forbundet til Ukraina. 

Konserten holdes på Norges musikkhøgskole, i Levinsalen, lørdag den 5. mars kl. 16.00. Billetter kan kjøpes på NMHs nettsider

Innledning: Mens samtidens woke-bevegelse og andre ideologier krever uniformitet i både uttrykksform og tankesett, kan ...
Den østerriksk-engelske økonomen og filosofen Friedrich Hayek (1899-1992) er et berømt navn, men det er ...
Den syke, den friske, fakultetslederen og legestanden er enige: Gunhild Stordalens siste bok Min medisin ...