Den klassiske stjernearkitekten Robert Adam gjester konferanse i Oslo

Skrevet av | 10. mai 2022

Den 21. mai holdes det en konferanse i Oslo ved navn NOSTOS, som er en heldagskonferanse om Roger Scrutons filosofi og hva det vil si å være konservativ i dagens Europa. Det opplyser studentorganisasjonen FAKS, som er medarrangør, i en pressemelding. Nå kan de melde om at de har fått selveste Robert Adam som paneldeltager.

Adam vil gjeste et panel som skal ta for seg «krisen i moderne arkitektur i Europa», og panelet vil også bestå av Eric Norin (arkitekt og nestleder i det svenske Arkitekturopprøret) og Carl Korsnes (filosof og ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen). Panelsamtalen vil bli moderert av Alexander Zlatanos Ibsen (politisk skribent i Minerva og rådgiver i Høyre), som blant annet har forfattet boken En sort bok om arkitektur sammen med maleren Christopher Rådlund.

Går sammen om konferanse

Den europeiske konservative tankesmien New Direction, Roger Scruton Legacy Foundation og den norske studentorganisasjonen FAKS (Foreningen for alle konservative studenter) har gått sammen om å arrangere årets NOSTOS-konferanse, som for første gang arrangeres i Norge.

– Dette blir FAKS’ hittil største event, poengterer Knut Haraldsen som er prosjektleder for konferansen i en pressemelding fra FAKS. 

– New Direction har booket Hotel Bristol midt i Oslo Sentrum og vi gleder oss til en dag fylt med både paneldiskusjoner og enkeltforedrag. Vi får besøk av mange spennende talere som Öde Nerdrum, Kasper Støvring, Andreas Masvie, Carl Korsnes med flere, legger han til. 

F.v.: Petter Kirkeholmen, Knut Skaug Haraldsen og Haakon Teig, som utgjør konferansekomitten i FAKS sammen med Sven Inge Skiftun (ikke avbildet). Foto: FAKS.

Høvdingen kommer til Norge

Robert Adam er kjent som en av de ledende forsvarere for moderne tradisjonell og klassisk arkitektur. I 1992 grunnla han ADAM Architecture, som i dag er det største arkitekturfirmaet som spesialiserer seg i tradisjonell arkitektur i Europa. Han har skrevet seks bøker om arkitektur og design, og var i sin tid med på å grunnlegge INTBAU, som er et internasjonalt nettverk for klassisk og bærekraftig arkitektur og byplanlegging. 

Haakon Teig, som er leder i FAKS, er strålende fornøyd med å ha fått Adam til å gjeste konferansen.

– Robert Adam er en av de fremste høvdingene i det jeg vil mene er en visjonær bevegelse. Han var med fra begynnelsen av INTBAU i 2001 sammen med Prins Charles og vår egen Audun Engh, sier Teig og fortsetter:

– For meg har det vært et uttalt mål å skape en ny agenda for den unge konservative bevegelsen – og at skjønnhet, med vakker arkitektur og en menneskelig skala som legger til rette for et godt og inkluderende samfunn – er en nødvendig del av vår fremtid. Arkitekturen svarer på de største utfordringene vi selv har skapt i det moderne samfunnet, nemlig fremmedgjøring og ensomhet. Britene er lenger fremme enn oss på nettopp dette, så vi er tjent med å søke inspirasjon fra deres fremste tenkere og praktikere, slik som Robert Adam, sier Teig. 

– Det er virkelig stort at han besøker oss her i Oslo, legger han til.

Scruton har lenge vært den viktigste tenkeren for den konservative bevegelse i Europa og kjernen i hans politiske filosofi er tanken om «hjemmet» der «NOSTOS» handler om denne reisen hjem, sier leder i FAKS Haakon Teig. Foto: Roger Scruton Legacy Foundation

En konferanse viet Roger Scrutons visjon

Det overordnede temaet for NOSTOS-konferansen er filosofien til Roger Scruton. Den britiske filosofen Roger Scruton (1944-2020) var en tenker som var viktig for den konservative bevegelsen i Europa. Mest kjent er han kanskje for BBC-dokumentaren «Why Beauty Matters», hvor han forsvarer behovet for skjønnhet i en samtid som har mistet dette idealet av syne. 

– Verden i dag er preget av oppløsning og atomisering og mange er fremmedgjort fra fellesskap og fra tradisjonen bak det som har skapt gode samfunn. Roger Scruton svarer på dette når han vektlegger vårt grunnleggende behov for tilhørighet. Scruton har lenge vært den viktigste tenkeren for den konservative bevegelse i Europa og kjernen i hans politiske filosofi er tanken om «hjemmet» der «NOSTOS» handler om denne reisen hjem, opplyser Teig. 

FAKS opplyser i pressemeldingen at konferansen har fem underkategorier, som alle gjenspeiler deler av Scrutons filosofi:

– The crisis of modern architecture in Europe
– Western civilization
– Green conservatism
– Sovereignty and the nation state from a European perspective
– Sexuality, courtship and marriage

Hele programmet for konferansen er tilgjengelig her. 

FAKS opplyser videre at visjonen bak NOSTOS-konferansen er å være «Norges viktigste møteplass for alle konservative interessert i Norge, og en møteplass for konservative i hele Norden og Europa». Konferanseavgiften inkluderer en festsamling med 3-retters gallamiddag på kvelden, og det tilbys studentpriser.

Informasjon om påmelding kan finnes her.

Sensualitet står sentralt i verkene til den norske malerinnen Kaja Norum. Hun mener det er ...
Den norsk-belarusiske låtskriveren og fiolinisten Alexander Rybak sjarmerte mange nordmenns hjerter da han vant sangkonkurransen ...
Elisabeth Tverrli uttrykker en sikkerhet i talen idet hun åpner opp hele intervjuet med å ...