Lørdagsopera flytter til Posthallen | – Opera ble rett og slett litt for populært

Skrevet av | 26. januar 2024

I anledning tiårsjubileum, flytter Opera til Folket sitt ukentlige program Lørdagsopera fra Gamle Rådhus til Posthallen Drinkhub – et enormt barlokale med vakker interiør og god akkustikk. Byttingen av lokaler ble en nødvendighet på grunn av én litt uforutsett grunn: Opera har rett og slett blitt litt for populært. 

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Like folkelig som fotballkamper 

Sangerinnen og operagründeren Gjøril Songvoll arbeider fulltid på gamle Rådhus Scene, som driftes av kulturorganisasjonen Opera til Folket. I atten år har hun arbeidet der gratis for å bygge opp organisasjonen og gjøre den til det den er idag. Songvoll er spent på det hun kaller «den nye epoken» for lørdagsoperaen. 

– Det som er så gøy er at lørdagsoperaen, som vi har holdt på med i ti år nå, har blitt så populær at vi har blitt tvunget til å bytte lokaler. Det er litt trist, men mest fint, innrømmer hun, og legger til: 

– Det som har skjedd er jo at artistene har skapt noe publikum faktisk vil ha. Det er blitt folkelig, som en fotballkamp! Hver lørdag er det et bravoropende ensemble i setene! 

– Opera har ingenting med hodet å gjøre. Det er hjertet som trigges, sier Gjøril Songvoll, som er primus motor bak Lørdagsopera. Bildet er fra da Songvoll ble utdelt Sivilisasjonsprisen for 2022. Foto: Julie Brundtland.

– Du trenger ikke å forstå opera for å like det

Songvoll tror at en av grunnene til at lørdagsoperaen har blitt så populær, er fordi folk har innsett at man ikke trenger å forstå seg på opera for å like det.

– Argumentet noen bruker er at de ikke alltid kan forstå seg på språket som synges. Men når det er snakk om opera, så skjønner ikke alle nordmenn hva vi synger når vi synger på norsk heller. Opera har ingenting med hodet å gjøre. Det er hjertet som trigges, konstaterer Songvoll. 

Operagrunderen foreslår å heller lese seg opp på hva operaen handler om før man går og ser. På denne måten kan man sitte tilbakelent og drømme seg bort i historien selvom den er på italiensk. 

– Det vi ønsker er å tilgjengeliggjøre klassisk musikk og opera for en aldersgruppe som til vanlig ikke regnes for å være en målgruppe for denne typen musikk. Men faktum er at det finnes en stor målgruppe blant de unge, sier Lisa Schiøth Wang, som er leder for PublikUng. Her fra Klassisk Høstsoiré som ble arrangert i samarbeid med Sivilisasjonen. Foto: Julie Brundtland.

En gledesnyhet for PublikUng 

Songvoll forteller videre at de allerede har fått solgt hundreogti billetter til konserten, noe som betyr seksti flere enn det de vanligvis får til. 

– På Gamle Rådhus Scene fikk vi bare plass til femti stykker. Nå har vi plass til flere og får dermed solgt masse mer. Dermed kan vi betale sangerne og pianistene våre større summer! 

En annen som fryder seg over lørdagens kommende arrangement er Lisa Schiøth Wang, leder for organisasjonen Publik Ung, som Sivilisasjonen er i samarbeid med

– Det som skjer nå er kanskje begynnelsen på det målet vi hele tiden har hatt, presiserer Wang, og fortsetter: 

– Det vi ønsker er å tilgjengeliggjøre klassisk musikk og opera for en aldersgruppe som til vanlig ikke regnes for å være en målgruppe for denne typen musikk. Men faktum er at det finnes en stor målgruppe blant de unge. Denne gruppen bare øker med årene, og den kommer garantert til å øke nå som Gamle Rådhus Scene flytter sitt lørdagsprogram over til en sentrert bar i Oslo.

– Den gamle posthallen er en av hovedstadens vakreste bygninger, og oppussingen har tatt imponerende hensyn til byggets skjønnhet og historie. Denne lørdagen skal anerkjente solister og et stort orkester ta plass blant åtte barer med hvert sitt unike design, skriver Aftur S. Nerdrum. Foto: Posthallen Drinkhub.

Posthallen – en ny kulturarena?

Posthallen Drinkhub er en to hundre kvadratmeter stor hall av granitt og marmor med en mildt sagt lovende takhøyde. Den gamle posthallen er en av hovedstadens vakreste bygninger, og oppussingen har tatt imponerende hensyn til byggets skjønnhet og historie. Denne lørdagen skal en operakonsert ta plass blant åtte barer med hvert sitt unike design. 

Alle barene i hallen er ikke tilgjengelige under selve seansen, men de åpnes rett etterpå for de som har lyst til å ta seg en efterdrink i andre omgivelser.

Miguel Engen, ansvarlig leder i managment teamet til Posthallen bar, sier han for første gang har fått øynene opp for opera siden Songvoll introduserte samarbeidet med dem i slutten av 2023. 

– Tidligere  har jeg ikke opera vært en personlig preferanse når det gjelder musikk, poengterer han, og legger til: 

– Men det er også fordi jeg – som mange andre på min alder – ikke har blitt eksponert for det heller. Men når man hører på opera, merker man at det er noe magisk med den genren . Den fanger deg på en måte som vanlig musikk ikke gjør. Den griper i sjelen, rett og slett.

Engen forteller at ledelsen i baren var lenge i en diskusjon rundt hva de kunne stille med av kulturelt og unikt underholdningsinnhold for sine gjester. 

– Gjøril Songvoll kontaktet oss faktisk først! avslører han. 

– Så gikk det litt tid og forslaget ble litt glemt. Men da vi skulle arrangere ettårsjubileum for Posthallen, hadde vi behov for en sanger. Plutselig hadde vi behov for Gjøril og opptredenen ble en stor suksess! Samarbeidet ble uunngåelig. 

Engen håper at gjennom å kombinere lørdagsprogrammet med deres allerede eksisterende nettverk, kan denne musikksjangeren nå ut til flere som heller aldri har blitt kjent med magien av operaen.  

—  Dette er et unikt samarbeid på en unik plass, avslutter han. 

For mer informasjon om Lørdagsopera, se nettsidene til Opera til folket.

Det er 150 år siden komponisten, pianisten og dirigenten Sergej Rachmaninoff ble født. I jubileumsåret ...
Komponist Martin Romberg og kitschmaler Jan-Ove Tuv møtes for en grunnleggende diskusjon i samtaleprogrammet Cave ...
2022 er et skjebneår for norsk kulturliv. Når det gamle Nasjonalgalleriet - dette museum som ...