Verdens beste symfoni fremføres i Oslo på fredag, men du må velge bort julen for å høre den

Skrevet av | 30. november 2021

Av og til står vi foran umenneskelig vanskelige valg, som vi er nødt til å ta. Paradoksalt nok er det dette som gjør oss til mennesker. En oter vil for alltid være en oter og en vaskebjørn også. Men mennesket må alltid bedra sin egen natur for å strekke seg mot… hva?

Med snart ett helt år bak oss med vanskelige valg er det vel naturlig at vi har blitt, om ikke umenneskelig, så iallefall ett år klokere. Årets vanskeligste valg er ennu ikke kommet, men kommer førstkommende fredag. Den dagen må du velge mellom Tsjekkisk konsert på Marienlyst og julekonsert i Universitetsaulaen. PuklikUng gir bort gratisbilletter til begge konserter som pågår samtidig på hver side av byen. 

Valget kan fremstå som enkelt for mange, selvsagt julekonsert med Solistkoret ved Karl Johan! Men i år bør kanskje julestemningen ryke. KORK fremfører nemlig på Marienlyst det jeg mener er verdens beste symfoni.

Dvoraks åttende har alltid kommet i skyggen av hans niende, men er det ikke slik at det beste alltid kommer i skyggen av det nest beste? Jeg sier ikke at den niende er dårlig, men dens bramme motiver kan ikke måle seg med den åttendes eskapader!

Dvořáks åttende er oversett fordi det ikke finnes noe nyskapende i den. Temaene fra stykket er uhemmet inspirert av lokale folkesanger. Bare åpningsmotivet gjør det klart for oss: Denne symfonien har ikke som mål å imponere: D, D, D, G lyder fra celloens strenger. Det ikke mange vet imidlertid er at denne symfonien er Dvořáks hjertebarn. Efter å ha strevd med symfoniformen i mange år skrev han dette verket på bare to måneder på sitt sommersted i Bohemien, med et lett hjerte – det gikk av seg selv.

Jeg må nok skuffe de store melankolikere, dette er ikke en trist symfoni! Den kan best beskrives som energisk. For tross sine platte temaer er det en gripende helhet på verket.
Det kanskje mest påfallende er at hver eneste sats har høy kvalitet. Strykerne er overraskende insisterende i dette verk med sine musikalske erklæringer. Erklæringene til tross, det er ikke pretensisøst. Den musikalske samklangen mellom strykerne og blåsverket er av aller høyeste kvalitet og temaene vandrer imellom de to helt uanstrengt. Men til syvede og sist så er dette verdens beste symfoni fordi den berører alle tenkelige temperament, uten at det blir episodisk. Du kan gråte til den, du kan danse til den. Kanskje du til og med får julestemningen av den?

Foruten dette verk fremføres det på samme sted, samme kveld, et verk av Janacek og Martinu som langt fra gjør skam på kveldens hovedverk.

Ta med deg lommetørkle, dansesko og kjæreste på fredag.

Vi sees!

Sivilisasjonen samarbeider med PublikUng, som er en organisasjon som formidler klassisk musikk til et ungt publikum. PublikUng ble stiftet i 2011 og eies av Opera til folket. Hvis du er under 30 år, kan du registrere deg på PublikUngs nettside. Det er helt gratis og ikke bindende på noen måte. Du kan melde deg av listen når du vil.

NB! PublikUng søker for tiden nye styremedlemmer. Send e-post til post@publikung.no for å melde din interesse.

Informasjon om konserten:

KORK i Store Studio – 100 % tsjekkisk

KORKs tsjekkiske sjefdirigent innbyr til konsert med tre landsmenn på programmet. På programmet står blant annet Dvořáks Symfoni nr. 8!

fredag 3. desember kl. 18.00 i NRK Store Studio
10 gratisbilletter via PublikUng
Se nyhetsbrev som sendes til medlemmer for rabattkode
Klikk her for SIKRE DEG BILLETT.
For mer informasjon se arrangement.

Program
Petr Popelka, dirigent
Marie Tetzlaff, obo
Leoš Janáček (Arr:Krejčí): Jenůfa, symfonisk fantasi
Bohuslav Martinů: Konsert for obo og lite orkester
Antonin Dvořák: Symfoni nr. 8

Nicholas Boys Smith er utnevnt av boligminister Robert Jenrick til leder for en ny kommisjon ...
Skulle modernitetens prins svare for sine mange estetiske forbrytelser fremfor Den Tidløse Domstol, hva ville være ...
Barbarisme er selve symbolet på kaos og ødeleggelse, med sivilisasjonens kollaps som ytterste konsekvens. Med ...