Disse utstillingene bør du få med deg i sommer

Skrevet av | 23. juli 2022

Sommeren er høysesong for maleriutstillinger. Men en utstilling er ikke en utstilling. Forskjellen mellom en modernistisk utstilling og en klassisk utstilling er elementær. Til tross for at kunsthistorikere og byråkrater presser klassiske og modernistiske verker inn i samme nasjonalmuseum, tilhører de to ulike verdisystem. 

Mens modernisme er et uttrykk for en dekonstruksjonistisk ideologi, der det humane og de evige verdier (det gode, det vakre og det sanne) skal plukkes fra hverandre, innbyr klassisk figurasjon til et reflekterende og oppløftende syn på disse verdiene og på mennesket. 

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Ønsker du å oppleve klassisk figurasjon i sommer, men er usikker på hvilke gallerier å besøke? Sivilisasjonens redaksjon har satt sammen en liste over utstillinger du absolutt er tjent med å få med deg:


Horten: «Alene i verden» – Odd Nerdrum med 10 utvalgte elever

Hvor: Horten Kunstforening
Kihlegalleriet
Falkenstensveien 29
3189 Horten

Når: 25. juni – 31. juli
Galleriet er åpent fredag-søndag kl. 12 – kl. 15

Hovedbildet i utstillingen: «Ecce Homo» (2017) av Odd Nerdrum.

Dette er en utstilling man ikke vil gå glipp av! Horten Kunstforenings sommerutstilling viser verkene til noen av Norges største nålevende malere når Odd Nerdrum stiller ut i lag med 10 utvalgte elever:

Melisa Calabria
Cassander André Straumsgaard
Siri Balke Hveem
William Heimdal
Turid Spildo
Sebastian Salvo
Jan-Ove Tuv
Kaja Norum
Gunnar Haslund
Kristine Onsrud

Det er sjelden kost at så mange dyktige malere stiller ut på samme galleri. Takket være at Odd Nerdrum i flere tiår har tatt imot flere hundre studenter på Nerdrumskolen, er Norge blitt et internasjonalt arnested for klassisk figurasjon. På denne utstilling kan man skue verkene til både Nerdrum selv, samt av flere av hans mest fremragende studenter.


Eggedal: Roma bygget i bilder – Christian Skredsvig og Eilif Peterssen

Hvor: Hagan, Galleri Skredsvig
Christian Skredsvigs vei 160
3359, Eggedal

Når: 12. juni – 9. oktober
Galleriet er åpent hver dag fra kl. 11 – kl. 19

Bilde fra utstillingen. Skredsvigs maleri av Piazza Rotunda og Pantheon i Roma.

Hagan i Eggedal var hjemmet til maleren Christian Skredsvig (1854-1924), og er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Galleri Skredsvig åpnet i 2016 og viser skiftende utstillinger med Skredsvigs verker.

I år vil galleriet for første gang vise Skredsvigs malerier sammen med utvalgte verk av hans malerkollega og venn Eilif Peterssen. Våren 1882 delte de to i husvære i Den evige stad og malte begge hovedverk med motiv fra byen. Utstillingen er en ypperlig anledning til å se de to malernes arbeider fra Roma-perioden side om side. Utlånere til utstillingen er private eiere, Det kongelige slott og Nasjonalmuseet.


Bergen: Sommerutstilling på Kunsthuset Wendelboe

Hvor: Kunsthuset Wendelboe
Engen 22
5011, Bergen

Når: 13. juni – 31. august (stengt 7. – 25. juli)
Galleriet har åpent hverdager kl. 12 – kl. 16

I Bergen kan Kunsthuset Wendelboe skilte med en sommerutstilling med mer enn 40 malere/skulptører. Dessverre har utstillingen opptil flere modernistiske og abstrakte representanter, men disse kan man fint overse med litt viljestyrke. Dem man imidlertid bør ha øynene åpne for er de mange representantene for klassisk figurasjon som er å finne i utstillingen, som blant annet:

Odd Nerdrum
Arne Mæland
Hakan Yasar
Sebastian Salvo
Turid Spildo
William Heimdal
Igor Meyer
Vidar Bratlund-Mæland
Cathrine Bergsrud
Per Ung


Stadsbygd: «Folk ved sjøen» – malerier av Karl Erik Harr

Hvor: Museet Kystens Arv
Myrssjøen 44
7105, Stadsbygd

Når: Utstillingen står ut august
Åpent tirsdag-søndag kl. 11 – kl. 16

Bilde fra utstillingen. Maleri av Karl Erik Harr.

Velkommen til en utstilling som viser menneskets kamp med elementene! Karl Erik Harrs dramatiske malerier fra Vestfjorden, der det urgamle lofotfisket fant sted, gir saltsmak i munnen.

Utstillingen beskrives som en «hommage til Johan Bojer» – forfatteren som blant annet skildret trøndere på lofotfiske i romanen Den siste viking. Museet Kystens Arv kan i denne utstillingen vise frem verker av en av Norges beste skildrere av havets ville natur.


Oslo: Sommersalongen til Galleri Grotten

Hvor: Oslo Rammeverksted og Galleri Grotten

Når: 4. juni – 7. august (stengt 4.-17. juli)
Mandag – fredag: kl. 10 – kl. 15
Lørdag: kl. 11 – kl. 16

Bilde fra utstillingen. Christopher Rådlund er en av malerne som stiller ut på Galleri Grottens Sommersalong.

I sin Sommersalong stiller Galleri Grotten ut verker av til sammen 32 malere. Utstillingen kan kalles noe retningsløs, da den inneholder modernistiske og klassiske verker side om side, men Sivilisasjonens redaksjon vil likevel anbefale å avlegge utstillingen et besøk. Ikke bare er Galleri Grotten et sted med en unik atmosfære; utstillingen er også en anledning til å se verkene til den eminente maleren Christopher Raadlund. Andre talenter hvis verker man ikke må gå glipp av på denne utstillingen er Arild Yttri, Hans Egede-Nissen og Marie Blom. Sommersalongen er også den første utstillingen der Myndin Nerdrum stiller ut.


Gallerier med permanente utstillinger som holder åpent i sommer:

I tillegg til de ovennevnte utstillingene, kan vi anbefale å ta turen innom permanente utstillinger som holder åpent i sommer.

Oslo: TBS Gallery

Hvor: TBS Gallery, Oscars gate 23, 0352 Oslo

Åpningstider i sommer: tirsdag-fredag kl. 10 – kl. 16 og søndag kl. 12 – kl. 16

TBS Gallery i sommersolen.

Med animerte figurer i haven av menn til hest og utsmykkede, ferskenfargede bygninger som museumslokaler, står TBS Gallery som en kulturell bauta i Homansbyen. Her har det blitt arrangert teaterstykker, paneldebatter og musikkonserter, og Sivilisasjonen er stolt samarbeidspartner med galleriet. 

Besøkende kan spasere rundt i hagen og nyte synet av skulpturene utendørs, så vel som maleriene innendørs. Den faste samlingen inneholder verker av billedhuggeren og maleren Tore Bjørn Skjølsvik (derav navnet TBS). En del av galleriet fungerer også som hans eget hjem og atelier. Denne sammenkoblingen skaper en hjemlig atmosfære for besøkende. 


Oslo: Roseslottet

Hvor: Frognerseteren, Oslo

Åpningstider i sommer: kl. 10 – kl. 19 alle dager

Fra Roseslottet. Foto: Fabian Venjar Raae.

Høyt hevet over hovedstaden kruser Roseslottet til brødrene Vebjørn og Eimund Sand. Flere hundre malerier avbilder motstandshelter og -heltinner fra andre verdenskrig, som en hyllest til individet, demokratiet og friheten. Roseslottets permanente utstilling kan nytes i eget selskap, eller man kan melde seg på en omvisning med selveste skaperen av verkene, Vebjørn Sand. Roseslottet er i tillegg kanskje Norges vakreste scene, og under komponist Martin Rombergs ledelse kan Roseslottet by på mange givende konserter gjennom hele året. Se arrangementskalenderen for mer informasjon.


Har du kjennskap til flere utstillinger i sommer hvor man kan se klassisk figurasjon? Gi oss gjerne beskjed ved å sende en e-post til redaksjon@sivilisasjonen.no

«Illumineringen og farvens klarhet er ikke resultatet av en 'middelaldersk naivitet', men middelet til å ...
«Idet sirkelen av vår viten utvides, utvides også omkretsen av mørket rundt den», poengterte Albert ...
Det å skape en film om Munchs vekselvis stagnante og nervepirrende tid her på jorden, ...