Ti dannede sysler mens landet stenger ned

Skrevet av | 18. desember 2021

Mens landet gradvis går mot lockdown kan vi risikere å få mer fritid, noe vi vet menneskenes psyke potensielt takler dårlig. Vi trenger sysler, og dannede som sådan. Tidsfordriv som ikke bidrar til selvutvikling kan lede til dårlige tanker om oss selv, men også rett og slett gjøre oss til dårligere mennesker.

Derfor har jeg lavet en liste over ti dannede sysler du kan gjøre mens landet stenger ned, som kan gjøre deg til et bedre og mer interessant menneske før den nye verden åpner opp igjen.

1. Lese en klassiker

Ikke bare er det en fornøyelse å lese god litteratur, men bildene man får av stoffet er så mye sterkere enn de man får fra film. En «klassiker» er et verk som har tålt tidens tann, i tillegg er det en bok sannsynligvis flere har lest og den kan derfor bli kilde til gode samtaler i dannet lag.

2. Bestige fjell

Har du anledning til å komme deg vekk fra ditt mer eller mindre urbane sted, kan en utflukt mot olympiske forhold gjøre deg godt. Å bestige fjell er godt for kropp og sjel. Man ser ting klarere der oppe, bokstavelig talt. Med mange kilometer ned og mange kilometer bort til menneskene føler man på en intens sjelero. En anledning dessuten til å gjøre flere ting på denne listen mens du er der!

3. Flanere

Sitter du allikevel fast i en by, er den udødelige geskjeften å flanere et godt alternativ. En ekte flanør / flanøse vandrer rundt helt formålsløst. Flanøren nyter synet av husrekker, lukten av nystekte vafler og lyden av fuglekvitter. Foruten å være behagelig, blir man så distrahert av omverdenen at hjernen endelig får puste. Ikke bli overrasket om fantastiske tanker overrumpler deg!

4. Oppfinne

Det er ikke uten grunn at Isaac Newton nedskrev sin tese om gravitasjonskraften, mens han satt i isolasjon under den andre koppe-epidemien i England. Det er ikke å fornekte, vi blir uoppfinnsomme i sosiale lag. Sett deg ned og finn på en god idé, eller løs verdensproblemene!

5. Skrive

Enten det er å skrive dagbok eller et skjønnlitterært mesterverk på fem bind, er dette en skjønn aktivitet. Du får strukturert tankene dine på en annen måte når du skriver dem ned. Kanskje lærer du mye nyttig om deg selv og andre? Forfatterkunsten er en av de mest tilgjengelige for oss fordi vi bruker språket så mye i hverdagen.

6. Lære et instrument

Det er en myte at man må være barn for å lære et instrument. Hvorfor må vi alle bli verdensénere? Å lære seg et instrument er gøy, og skulle dommedag komme er du ikke fullstendig uten musikk! Har du spilt et instrument men det er lenge tid siden? Ta det opp igjen! Planlegg huskonsert, skriv en serenade. Men viktigst: Om du aldri har spilt et instrument før, kan du begynne. Det finnes utallige fine kursvideoer på YouTube.

7. Kultivere grønt

Ja, om dommedag kommer, kan det være lurt med litt grønt. Men, spøk til sides, dette er en svært dannet syssel. Å pleie planter er meditativt, det gir mestringsfølelse.
Dessuten får du skjerpet din latin!

Ex Nihilo nihil fit.

8. Arrangere teselskap

I gamledager var teselskapet en selvfølge i dannet lag. Hvorfor skal man bare hygge seg om kvelden? Det kan virke som om teselskapet er dødt… Jeg sier, lenge leve teselskapet! Hjernen er mer til stede på dagtid og konversasjonen kan dermed bli mye mer tilfredsstillende. Du får også øve deg i kunsten å velge gjester og det er mange tesorter å lære seg!

9. Arrangere middagsselskap

Vi kan ikke leve av te alene, og det er hyggelig med selskap om kvelden også. Når man inviterer til middagsselskap må man være spesielt forsiktig med gjestelisten. Det er jo ditt hjem! Lag et nydelig måltid og se gjestene inn i øynene mens dere skåler.

P.S. drikk fransk vin, aldri spansk.


10. Meditere

Dette er essensen av positiv ensomhet. Det er én av de tingene alle er takknemlige for å ha gjort, men alltid sliter med å begynne med. Nu har du sjansen! Husk, en ekte meditatør gjør det for seg selv, og føler intet poeng med å skryte av at han gjør det.

2022 vil sannsynligvis bli husket som det året europeere våknet fra sin smukke dvale. Vi ...
For ikke så lenge siden, ble det konstatert at Emanuel Vigeland-mausuleets vegger på Slemdal står ...
Kulturbudsjettet er som et husholdningsbudsjett - de store postene forblir og lite endrer seg fra ...