Denne enorme borgen i den danske byen Aabenraa er et flunkende nytt kontorbygg

Skrevet av Carl Korsnes | 20. september 2020

Byen Aabenraa, helt syd i Danmark, har de siste årene gjennomgått det som kan kalles et forskjønningsprosjekt. I mai i år stod et nytt kontorbygg på over 2000 kvadratmeter ferdig på byens søndre havn, utformet som en klassisk borg — med både tårn og ornamenter. 

Stor interesse for bygninger

Det er den danske skipsrederen Hans Michael Jebsen som står bak kontorbygget, og han har selv spilt en viktig rolle i utformingen:

– Byggets utforming er resultatet av et samspill mellom arkitekt Michael Gubi fra Oesten Tegnestue og Hans Michael Jebsen. Jebsen har kommet med forslag og gitt innspill, forteller Henrik Uldall Borch, direktør hos Stenbjerg Ejendomme A/S, til avisen Jydske Vestkysten.

– Hans Michael Jebsen har stor viten og interesse for bygninger, ettersom han har sett det meste av verden og hentet inspirasjon derfra, fortsetter Henrik Uldall Borch.

Klassisk pølsebod

Den nærliggende havnegrillen er på ingen måte oversett. Ettersom pølseboden måtte flyttes grunnet byggeprosjektet, tok Stenbjerg Ejendomme A/S på seg å bygge havnegrillen opp igjen — i klassisk stil og enda litt større. 

Eier av havnegrillen, Walter Jürgensen, har uttalt til Jydske Vestkysten at han er storfornøyd med resultatet. I juni i år feiret han åpningen med å dele ut gratis pølser.

Tegninger av havnegrillen. Illustrasjon: Oesten Tegnestue.

Med hjerte for hjembyen

Hans Michael Jebsen har siden han var 25 år stått i spissen for familiedynastiet Jebsen & Co Limited, et handelsfirma som omsetter for milliarder. Samtidig har han bevart tette bånd til hjembyen Aabenraa, melder Jydske Vestkysten. I Aabenraa og resten av Sønderjylland eier han en rekke historiske eiendommer, blant annet Dyvig Badehotel, Aarøsund Badehotel og Hotel Baltic.

Jebsens nyeste kontorbygg — i klassisk stil — er bare det siste i en rekke av byplanleggingsprosjekter i hjembyen som han har engasjert seg i. 

I 2016 kjøpte Jebsen opp flere bygninger i et av byens eldste kvartaler, Søndertorv, med det mål for øyet å restaurere de gamle bygningene, i tillegg til å gjenskape en historisk mur som en gang skal ha vært fremtredende i bybildet. Kommunen har brukt store summer på områdefornyelse i Søndertorv, og Jebsen har samarbeidet med kommunen om flere av prosjektene.

Historisk bilde av Fredseiken på Søndertorv. Som en del av forskjønningsprosjektet i byen, er også asfalten på Søndertorv blitt byttet ut med brosten, slik det var på den opprinnelige Fredseikens tid.

Et av målene er å gjenskape den historiske bydelen, slik at den harmoniserer med resten av byen. Et av tiltakene for å løfte frem Søndertorvs historiske karakter var da det i 2017 ble plantet et stort eiketre på torvet for å gjenskape en historisk fortelling om Fredseiken, skriver Ugeavisen. Helt frem til 1947 stod det nemlig et eiketre på torvet, som var til minne om at krigen mellom Tyskland og Frankrike i 1870-71 var avsluttet. 

– Det er i helt i tråd med vår utviklingsplan Fremtidens Aabenraa, at vi med Fredseiken gjenskaper et historisk element i byen samtidig som byen fornyes, sier utvalgets formann Philip Tietje til Ugeavisen. 

Det er Jebsens selskap Stenbjerg Ejendomme A/S som skjenket treet til byen.

Kong Charles av Storbritannia har arkitektur som hjertesak, og har beholdt beskytterskapet for INTBAU, organisasjonen ...
De fleste kjenner ham nok best som en selverklært vitalist og den norskugandiske poeten bak ...
Den nye 2019-versjonen av Little Women, regissert av Greta Gerwig hadde jeg få forventninger til. ...