Y-blokken er død. Leve Henrik Bulls Regjeringspalass!

Skrevet av | 11. mai 2020

Det planlegges nye regjeringskvartaler i Oslo og nok en gang skal det bygges nytt og det skal bygges modernistisk. Men hvorfor ikke heller fullføre det allerede påbegynte regjeringsbygget (nuværende Finansdepartementet) fra 1906?

Öde S. Nerdrum tar til orde for å fullføre det allerede påbegynte regjeringsbygget (nuværende Finansdepartementet) fra 1906. Foto: Per Heimly.

Skjebnen til den såkalte Y-blokken, et brutalistisk bygg i grå betong, skaper debatt. Jeg kommer ikke til å savne Y-blokken, men vil heller ikke juble over det nye kvartalet som er vedtatt. I disse koronatider må man forstå, at å erstatte pest med kolera ikke er noe særlig å glede seg over.

I likhet med mange andre er jeg lei av utformingen av nybygg. Og med «nybygg» så mener jeg nesten samtlige boligprosjekter siden etterkrigstiden. Ikke bare har det vært et ensidig smaksmonopol, men det gjeldende uttrykket har vært elementært, funksjonalistisk og menneskefjernt.

Jeg tar derfor til orde for å revurdere hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut. Det må vi ta oss tid til. Hvis vi forhaster oss, kan vi komme til å angre.

Illustrasjon over hvordan Henrik Bulls regjeringsbygg ville sett ut ferdigstilt. Foto: Folkeaksjon for ferdigstillelsen av Henrik Bulls regjeringspalass.

Et symbol på et uavhengig Norge

I 1887 ble det utlyst en konkurranse over nytt regjeringsbygg i Kristiania (Oslo). Det gamle sykehusområdet med enkle, men vakre empirebygg skulle rives og erstattes med et samlet regjeringsbygg for den voksende sildesalaten kalt «Norge». Stener Lenschow sitt bygg vant, med sin pampige H-form, ikke veldig ulik Buckingham palace i London før ombyggingen i 1847.

Før Norges nye byggeprosjekt fikk de nødvendige midler ble arkitekt Lenschow syk og måtte trekke seg fra oppdraget og arkitekt Henrik Bull som hadde fått andreplass, tok i stedet jobben. Av respekt for forhenværende beholdt Bull H-formen, men erstattet fasaden med en fasade i jugendstil. I 1906 stod sørfløyen oppe og ble da Norges første nasjonale bygning som selvstendig nasjon (etter frigjøringen fra Sverige i 1905). Grunnet manglende midler ble dessverre resten aldri bygget. Sørfløyen utgjør i dag lokalene til Finansdepartementet. 

– I 1906 stod sørfløyen oppe og ble da Norges første nasjonale bygning som selvstendig nasjon (etter frigjøringen fra Sverige i 1905), skriver Öde S. Nerdrum. Bilde av sørfløyen (dagens Finansdepartement) og fasaden mot Høyesteretts plass med inskripsjonen «Ja, vi elsker dette landet». Foto: Wikimedia Commons, Lars Roede.

En avrevet perle

Mange tiår senere skulle Regjeringskvartalet fullføres. Da hadde imidlertid modernismen og dens renhetsidealer overtatt og det som nu i dag skal rives – ble bygget. Først ble høyblokken reist, og så den infamøse y-blokken. Begge bygg ble angivelig plassert med omgivelsene tatt i betraktning, men om man besøker Regjeringskvartalet virker det heller som to vilkårlig plasserte brutalistbygg ved siden av en avrevet perle av Henrik Bull.

Da det i 2016 ble utlyst arkitektkonkurranse for å bygge et nytt regjeringskvartal, var det ingen eller svært få som tok til orde for å rette opp den historiske feilen som allerede var blitt gjort, nemlig å avbryte et godt planlagt bygg som Bull sitt var.

Illustrasjon over hvordan omgivelsene rundt Henrik Bulls regjeringsbygg ville sett ut fra Akersgaten. Foto: Folkeaksjon for ferdigstillelsen av Henrik Bulls regjeringspalass.

Modernismen begynner å bli komisk

Moderne betyr at noe er nytt, modernisme derimot er en ideologi som tilsynelatende hyller utforminger som bevisst bryter med harmoniske linjer og proporsjoner. Og nu som vi er i ferd med å tre ut av etterkrigstidens fremtidseufori og bilfanatisme, begynner modernismen å bli komisk. Det er ikke sant at jeg og flere liker det som er «gammeldags». Tvert om er det modernistene som er bundet til en form og nekter å ta inn over seg hva mennesker trenger.

En vakrere visjon av Norge

Mitt konkrete forslag til politikerne er å utrede mulighetene for å rive begge brutalistblokkene og fullføre Bull sitt bygg i solid norsk granitt, men med all moderne teknologi som kreves for dagens situasjon.

Nu har vi en enestående anledning til å skape en vakrere visjon av Norge. Dette landet skal ikke være en utpost à la Abu Dhabi for internasjonale byråkrater, men heller en visjon om et land. Regjeringsbygget til Henrik Bull var og er det symbolet.

Öde S. Nerdrum er initiativtager til Folkeaksjon for ferdigstillelse av Henrik Bulls regjeringspalass.

Den 12. og 15. mai 2023 holdt den anerkjente arkitekturhistorikeren James Stevens Curl foredrag i ...
En enighet mellom syriske myndigheter og den russiske stenindustrien gir håp for at den antikke ...
Sannheten kommer visst på løpende bånd i disse dager, og aller helst i form av ...