USIVILISERT: Kjøp silketruser til valentinsdagen og spar penger på advokat

Publisert 14. februar 2023 av

Hvert år kommer de samme gamle moralistiske sutrekoppene på banen. Valentinsdagen er noe handelsstanden har kokt i hop – på egoistisk grunnlag, skal vite. Dagen der kremmernes pengebok skal fylles. Vær enten på vakt, eller bli rått utnyttet, advarer moralpolitiet.

Sannelig er det forkastelig, å lede folk ut på kredittens ville veier, og dét midt i økonomiske nedgangstider. Og vil ikke forretningsstanden høre deres budskap, går deres bebreidelser videre til deg. Du kaster bort penger på fjas og fanteri du ikke trenger, være det seg ny silkeunderkjole, sateng eller stikksag.

Men hvem er disse moralens og pengepungens voktere, og hvilken agenda ligger bak deres utspill? Etter Usiviliserts syn, har det dannet seg en allianse av ulike krefter. 

Advokatstanden har åpenbare interesser i så måte. Etter julen kommer skilsmissene. Høytiden utholdes for barnas og naboens skyld, og bomben slippes når julen er ringt ut. Således klinger det i kassen hos skilsmisseadvokaten. Vinterens statistikk hadde vært enda dystrere, hadde det ikke vært for handelsstandens merkedager. Når buketten du har ventet på i 15 år dukker opp, settes skilsmissen på vent.

Det er en strek i regningen for advokaten. At skilsmisse innebærer en nedgang i levestandard, er klart når det faktureres med gaffel, og lovens unntak treffer deg fra alle kanter; arven du brukte på felles ferie, betyr ingenting, mens din partner derimot med ett eier halvparten av huset du trodde var ditt. Og mens privatlivet ditt rulles ut foran en dommer i tingretten, blir de siste års hardt opptjente penger overført til juristens bugnende konto.

At de singles lobbyister og mijøaktivister har innledet et skjult samarbeid med advokatene, er sannsynlig. Deres interesser er sammenfallende. Når eksisterende par splittes opp, forbedres ikke bare markedet for de enslige, men formodentlig kommer også færre barn til verden, med tilhørende klimagassutslipp. Mens atter andre ler hele veien til banken.

Så, kjære kunde, hamstrer og lykkejeger, handle med god samvittighet denne valentinsdagen. Ble trusene så altfor dyre, kan du se det som en investering. Penger spart, er penger tjent.

«Usivilisert» er en humoristisk spalte i Sivilisasjonen, som skal gi et satirisk skråblikk på nyhetsbildet. Det er Adara Ryüm Høeg og Henrik Høeg som står bak spalten. Les flere Usivilisert-tekster her.

Nicholas Boys Smith er utnevnt av boligminister Robert Jenrick til leder for en ny kommisjon ...
Lik enhver roman med litterær tyngde, hersker det store diskusjoner omkring hva Frankenstein egentlig handler ...
Jeg har en lengsel jeg aldri klarer å gi slipp på. Lengsel efter å kunne ...