Vår tids viktigste diktkonkurranse lanseres igjen

Skrevet av | 20. februar 2022


Den 21. februar lanserer Sivilisasjonen diktkonkurranse for andre år på rad, med det formål å øke engasjementet for klassisk poesi. Den uavhengige juryen består i år av dikterne Håvard Rem, Bertrand Besigye og Erlend Skjetne.


Sivilisasjonens diktansvarlig Öde S. Nerdrum har valgt årets tema, som er Gjenfødelse.

– Det var utrolig inspirerende å se hvordan fjorårets tema Ensomhet ble utnyttet av landets poeter. Selv om tema kun er veiledende, er det tydelig at et konkretisert emne paradoksalt nok hjelper poetene til å strekke seg mot det universelle. Med hensyn til fjerning av koronarestriksjoner er Gjenfødelse et spesielt relevant emne, sier Öde S. Nerdrum

I år som i fjor er bundet form en forutsetning for konkurrentene. Et vanlig sentiment er at dette innebærer ufrihet, noe ansvarlig redaktør Carl W. Korsnes ikke er enig i.

– Diktning i bundet form gir et sunt rammeverk på samme måte som som melodi og harmoni i musikken. Rim, rytme og metrikk er ikke begrensninger, men verktøy for å skape dikt som hever seg over hverdagstalen, sier Korsnes.

Han mener at klassisk diktning har et sårt behov for en revitalisering og at det derfor er helt sentralt at konkurransen bedømmes av de aller dyktigste innenfor feltet, noe han mener årets jury lever opp til.

Litteraturredaktør Aftur S. Nerdrum er enig.

– Vi er grenseløst takknemlige for at jurymedlemmene er så generøse at de stiller opp med sin tid og ekspertise i denne viktige konkurransen, sier hun.

Fristen for innlevering er 11. mars og bidrag sendes inn digitalt.

Dette er kriteriene:

Ønsker du å sende inn bidrag til Sivilisasjonens diktkonkurranse? Her er kriteriene for at ditt bidrag skal kunne evalueres:

1. Diktet skal være i bunden form (forfatteren må altså ta utgangspunkt i en gjentagende struktur, bundet av metriske regler som rytme og rim).

2. Diktet skal være et originalverk

3. Diktet skal ikke ha vært publisert tidligere (det gjelder både i trykket form, på nett og i sosiale medier).

4. Diktets tema bør kunne knyttes opp til gjenfødelse (dette er intet kriterium, men en oppfordring).

5. Diktet skal være på norsk. 

6. Hver deltager kan delta i konkurransen med kun ett dikt.

7. Deltager må oppgi sitt fulle navn

8. Diktet må sendes inn til Sivilisasjonen innen 11. mars.

Diktbidrag sendes til: konkurranse@sivilisasjonen.no

Bidragene vil oversendes juryen uten forfatternavn og således bedømmes anonymt.

Dette er juryen

Juryen for Sivilisasjonens diktkonkurranse består av tre anerkjente diktere: Håvard Rem, Bertrand Besigye og Erlend Skjetne.

Juryen. Fra Venstre: Håvard Rem, Bertrand Besigye og Erlend Skjetne. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbluss/Cappelen Damm; Julie L. Brundtland; Leikny Havik Skjærseth

Håvard Rem (1959) er lyriker, gjendikter, sangpoet og forfatter. Han debuterte med diktboken Kall på heltene i 1977, og har til sammen gitt ut tolv diktsamlinger. Hans Utvalgte dikt er kommet i bokform på norsk, russisk og arabisk. Rem har gjendiktet Bob Dylan, Leonard Cohen og William Shakespeare. I 2020 gav han ut diktsamlingen Almanakk – 365 dikt.


Bertrand Besigye (1972) er lyriker og forfatter. Han debutterte i 1993 med diktsamlingen Og du dør så langsomt at du tror du lever. Han har tilsammen gitt ut fire diktsamlinger og er viden kjent for sine ekspressive diktfremføringer. Besigye tilhørte på 90-tallet, sammen med blant annet Per Heimly og Ari Behn, den skapende gruppen Den nye vinen.


Erlend Skjetne (1988) er forfatter, lyriker og lærer. Som lyriker debuterte han med diktsamlingen Skare i 2019 og har siden også gitt ut barne og ungdoms-romanen Eit anna blikk (2021). I 2021 vant han førsteplass i Sivilisasjonens diktkonkurranse med diktet Kjæs, Porsanger.

Dette er premiene:

Her er premiene for Sivilisasjonens diktkonkurranse 2022:

Førstepremien er et litografi av Öde S. Nerdrum. Foto: Bork S. Nerdrum

Førsteplass vinner følgende: 
– Litografi av Öde S. Nerdrum
– Signert kopi av diktantologien Ödes lille røde
– En filmatisert opplesning av vinnerdiktet, som publiseres på sosiale medier
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no

Topp tre vinner følgende:
Signert kopi av diktantologien Ödes lille røde
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no

Nevneverdige bidrag (maks. 10) blir publisert på Sivilisasjonen.no

Ved å sende inn bidrag til diktkonkurransen, godtar du samtidig at Sivilisasjonen får tillatelse til å publisere diktet. Utover det tar Sivilisasjonen intet eierskap til verket og understreker at forfatter beholder all rett til videre publisering av diktet.

Signert kopi av Ödes lille røde. Foto: Bork S. Nerdrum

Det kan være vanskelig å forestille seg utfordringene knyttet til å være klassisk orientert efter ...
Spørsmålet «hva innebærer et lykkelig liv» har blitt analysert og drøftet av filosofer, teister og ...
Vi lever i en negativ verden. Alle utsagn som motsier dette er av mennesker som ...