Kampen for vakre bygg og bylandskap har de siste årene fått vind i seilene med Arkitekturopprøret, som har spredt seg i hele Nord-Europa. Når stadig flere ønsker å bygge klassisk, er det viktig å velge riktig arkitekt. Ved Sivilisasjonens undersøkelser og med hjelp fra Michael Diamant, som driver nettstedet New Traditional Architecture, har vi satt sammen en liste over arkitekter og byggefirmaer som tilbyr et bredt spekter av stilarter og byggeskikker med dype røtter.
Noen firmaer har holdt på en god stund, med privatboliger som hovedmarked. Andre er nyoppstartede og har ofte gått skolegangen ved å renovere gamle hus, for så å bygge klassisk fra bunnen av.
Lorentz Gjedde Dahl Arkitekt, Oslo
https://www.instagram.com/ark.geddedahl/
I arkitektkretser betraktes Gjedde-Dahl som en prostituert, som selger seg til folk som vil ha øyevennlige villaer i hovedstaden. Men av huseiere er han godt likt, noe hans merittliste vitner om. I tillegg til å ha tegnet flere hundre boliger, har dette arkitektfirmaet stått for utformingen av vakre hotell som Vøringfoss i Eidfjord og Olavsgaard på Skjetten.
– Pene boliger skaper en lykkelig befolkning, uttalte Lorentz Gjedde-Dahl i et intervju med Eiendomswatch. Han startet arkitektfirmaet i 1980 og driver det i dag sammen med sin sønn Lillo.
En arkitektspire som er ansatt i firmaet, er Jofrid Sandgren. Hun har gått på INTBAUs sommerskole i Engelsberg og laver tegneserier om klassisk arkitektur.
Tradition Arkitekter, Stockholm
https://www.traditionarkitekter.se/
Arkitektfirmaet som startet opp for to-tre år siden, har et sterkt søkelys på tradisjonelle løsninger og byggeskikker tilpasset lokale natur- og kulturhistoriske forhold. Firmaet arbeider med nyproduksjon, ombygging og renovering i alle skalaer og skriver på sin nettside at de «har et høyt ambisjonsnivå når det gjelder estetisk, fysisk og økologisk holdbarhet.»
De står blant annet bak den nydelige Matforshallen i Sundsvall, men det er året 2024 at vi kanskje får se arkitektfirmaet realisere sine helt store ambisjoner: Nylig ble deres plantegninger for det nye bypalasset ved Fiskargatan 8 i Stockholm gjort allment tilgjengelige. Blir Tradition Arkitekters alternativ valgt, får Sveriges hovedstad et monument i fransk nyrenessanse som ruver på toppen av Södermalm med utsikt over hele byen.
Gründeren bak Tradition Arkitekter heter Eric Norin og var med på å starte Arkitekturupproret i 2014 da han studerte ved Arkitekturskolan (KTH) i Stockholm.
Nils Freckeus Arkitekter, Stockholm
Da kommunestyret i Upplands Väsby i 2020 utlyste en konkurranse i å tegne et helt bostedskvartér i klassisk stil, var det Nils Freckeus’ forslag som ble vinnerbidraget. Kvartéret skal huse 120 leiligheter og er delt inn i tre stilarter: nyrenessanse, jugend og tyvetallsklassisisme.
Nils Freckeus Arkitekter har et strengt klassisk utgangspunkt. Firmaet har flere imponerende prosjekter på gang — blant annet et større boligområde i Vaxsjö i fransk nyrenessanse.
Freckeus sier at han «angriper hver designmessig utfordring med ambisjon om å arbeide som de gamle mesterne» og understreker viktigheten av å oppnå en helhetlig sammenheng med omgivelsene og den lokale byggetradisjonen.
Dette er kanskje Skandinavias mest allsidige arkitekt, og en som kan komme til å utforme mange minneverdige byområder i årene som kommer.
Arne Sødal arkitekter, Oslo
Bortsett fra Audun Engh, er det få som har kjempet like tappert for bylandskapet i Oslo enn Arne Sødal. Han er sivilarkitekt og har blant annet stått for gjenoppbyggingen av stavkirken kjent som Holmenkollen kapell.
Sødal er kritisk til hvordan Oslos skjønne omgivelser blir forpestet av kommersielle interesser og uttalte i et intervju med Nettavisen at dette «går på bekostning av en helhetlig byutvkling». Han anvender og forfekter bruk av plansmier, som tillater at befolkningen er aktivt med i avgjørelsene om hvordan deres gater og hus utformes.
Sammen med blant annet Audun Engh startet han i 2006 den norske utgaven av INTBAU (Internasjonalt Nettverk for Tradisjonell Byggeskikk, Arkitektur og Urbanisme), hvor han fortsatt er styreleder. Organisasjonen har som formål å fremme klassisk kultur, og arrangerer blant annet sommerskoler og arbeidsverksted innen maleri og arkitektur.
Albert Svensson arkitekt, Göteborg
Arkitekten Albert Svensson står bak mange tradisjonelle og vakre nybygg i Sverige. I televisjonsfilmen Folkhemmets estetik, uttalte han at «arkitektur er et kunnskapsfelt og ikke en kunstnerlig intuisjon» og at «med symmetri, harmoni og skjønnhet blir det vakkert».
Når han går i gang med et nytt prosjekt, legger han vekt på allmenngyldighet og tidløshet. «Vår visjon», skriver han, «er at det skal bygges med tradisjonelle materialer og med den grundighet som ligger i mange hundre år med håndverkstradisjoner.»
Han er arkitekten bak næringsbygget i Ekmansgatan 5 i Göteborg, som i 2023 ble kåret til årets vakreste hus av Arkitekturupproret.
Classical Orangeries, Klampenborg
https://classicalorangeries.com/
På utkikk efter viktorianske drivhus og orangerier?
Classical Orangeries skriver at de «tilbyr klassisk engelsk arkitektur for kjennere som setter pris på tradisjonelt håndverk».
Selskapet laver også paviljonger, vinterhaver, lysthus og verandaer, som vil få den mest stivbente modernist til å senke skuldrene og nyte livet i en skjønn dans av ornamentikk.
Byggnadsverk, Stockholm
«Et vakrere Sverige – ett hus om gangen» er slagordet til det samvittighetsfulle byggefirmaet Byggnadsverk i Sverige, som ønsker å redde håndverket og fange urbildet av Svearnes rike.
Dette gjør de blant annet ved å bruke trefiberisolasjon, gammel teglsten, munnblåst vindusglass, og falurød linoljemaling til fasaden. Som om ikke det var nok, anvendes håndsmidde spikre i hele konstruksjonen!
Mannen bak firmaet er Tommy Jansson, en byggingeniør som nekter å blande stilarter, og som har gjort det til sitt livsprosjekt å gjenskape byggeteknikkene som holder i hundrevis av år.
– Mine favoritthus er fra tiden før 1850, innen maskinene kom, da man ser at det er et menneske som har bygget, sier Jansson i et intervju med Byggnadsarbetaren og mener at det er en viss gnist over et bygg som ikke har helt perfekte, rette linjer.
Kristian Hoff-Andersen, Oslo
https://www.instagram.com/hoffandersen/
Kristian Hoff-Andersen ble utdannet ved Det kongelige akademi i København i 2017 og driver firmaet Hoff-Andersen Arkitektur. Han er opptatt av å bruke organiske og miljøvennlige materialer, samt at bygningene skal puste i grønne omgivelser.
I tillegg til å ha gått på INTBAUs sommerskole i Engelsberg, er han aktiv i organisasjonen og er involvert i arbeidsverksted og konferanser. Han har drevet med både landskapsarkitektur og boliger, men for tiden driver han hovedsakelig med konsulentoppdrag, formidling og foredrag.
Handkraft Timmerhus, Stockholm
https://www.handkraft-timmerhus.se/
Dette er byggefirmaet som trolig sitter på svaret hva angår lang levetid for hus i det nordiske klimaet. De sporer sine forbilder til middelalderen i form av laftede tømmerhus, som fortsatt står grunnstøtt i de svenske skoger — i noen tilfeller efter mer enn 800 år med regn, sne og vind.
– Er du ute efter en skihytte, får du lete videre, uttaler de på sin egen nettside og erklærer stolt at de kun bygger hus som ser gamle ut.
Alle detaljer blir nøye tatt hånd om. Vinduene og ytterdørene er håndlavede og til overflatebehandling av byggene anvender de linoljemaling og komposisjonsmaling for optimal holdbarhet.
– Heller to gjennomarbeidede enn tolv sjelløse hus om året, sier gründerne bak firmaet: Tømmermennene Jonas Fäldt og Stefan Andersson. De startet sin virksomhet med restaurering av gamle hus, men har i senere tid reist flere nybygg i 17- og 1800-tallsstil.
EKS Sveitserdekor / Aanesland Treindustri, Lillesand
Ønsker man å utsmykke sitt trehus, bør man vurdere å ta kontakt med EKS Sveitserdekor. Firmaet har gjennom 35 år gjort seg kompetent på ornamenterte fasader, og da særlig av sveitserhus.
– Vi tegner i samarbeid med typehusfirmaer og direkte til private etter henvendelser. Årlig kan det dreie seg om mellom fem og ti hus som vi tegner i detalj fra idé, skisse eller tegninger, sier Tore Hærum i EKS Design i et intervju med Byggmesteren.
Hærum utdyper at de ser en trend blant unge mennesker som overtar eldre gårdshus og vil føre dem tilbake til opprinnelig stil.
På e-post fra Aanesland Treindustri har Sivilisasjonen fått opplyst at EKS Design ikke lenger er et arkitektfirma og derfor ikke lenger tegner hus fra bunn av. Til tross for dette leverer de fortsatt full utsmykking, samt verandakonstruksjoner til sveitserhus.
Oesten Ingeniører & Arkitekter, Åbenrå
Det danske arkitektfirmaet har utført byggeoppgaver i Danmark og Tyskland, men hovedsakelig i Sønderjylland. Firmaet tar på seg en del modernistiske oppgaver, men det siste tiåret har de vist seg verdige ved å forskjønne byen Aabenraa med flere klassiske reisverk.
Det er forretningsmannen Hans Michael Jebsen som er årsaken til de lysende tendensene i den danske havnebyen, som også er hans fødested. I tillegg til å skjenke Aabenraa med vakre nybygg, har Jebsen kjøpt opp flere bygninger i byens eldste kvartaler og satt i gang et omfattende restaureringsarbeid.
Omvendte og spirende arkitekter
Når det modernistiske luftslottet imploderer, vil avhopperne komme som perler på en snor. Dit hen er vi ennu ikke kommet, men noen arkitekter har alt gitt signaler om kursendring. Tor Austigard, som driver Austigard Arkitektur, ble som arkitekter flest presset gjennom modernistkvernen. I senere tid har han engasjert seg i arkitekturopprøret og lanserte nylig idéen om å bygge ut Groruddalen i klassisk stil.
Ringvirkningene av arkitekturopprøret er mange, og særlig vil disse komme til syne hos den yngre generasjon, som med kjølig avstand til modernismens enfoldighet skuer seg lengtende tilbake. Til eksempel har to studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i år lansert forslaget om et monumentalt nybygg i Nidaros. Barokkpalasset har en stor kuppel med ioniske søyler, og på innskriften på pedimentet kan man lese «Det kongelige kunstgalleri».
Gjør huset klassisk uten arkitekt
Markedet tilbyr flere muligheter til den som bare skal pusse opp eller den som av ulike årsaker ønsker å bygge uten arkitekt.
Skan-Tre i Larvik er et nyttig sted å oppsøke hvis man for eksempel er på utkikk efter treutskjæringer og detaljer til sveitserhus. Firmaet har også en nettbutikk hvor de tilbyr det meste som skal til for å gjøre huset til en fryd for øyet.
Et annet firma som leverer mye til sveitserhus, er Stiltre på Skollenborg. De driver også med spesialproduksjon og rekonstruksjon av lister, paneler, og dekor til rokokko, klassisk, og sveitserstil.
Det tredje firmaet som er verdt å kontakte hvis man vil gjøre ting selv, er Gamletrehus. De holder til på Hamar, men har også en stor nettbutikk hvor man kan få tak i alt mulig som forskjønner hjemmet inne- og utvendig.
Boken du må lese før du bygger
Til syvende og sist er det viktig at man gjør seg bevisst de regler klassiske arkitektur er tuftet på. Boken Get Your House Right er en uvurderlig kilde til kunnskap om hvordan et hus skal bygges (uavhengig om man bruker arkitekt eller ikke). Hvor store skal vinduene være i forhold til størrelsen på veggene? Hvordan gi inntrykk av at søylene faktisk bærer huset? Kort sagt handler boken om hvordan man oppnår et logisk resultat med harmoniske proporsjoner. Forfatterinnen Marianne Cusato har skrevet den med hensyn til amerikansk byggeskikk, men grunnreglene er de samme, uavhengig av stilart.