– Naturen og lyset her ute er en utømmelig inspirasjonskilde | Kaja Norum holder sitt første malekurs på Ramme

Skrevet av | 30. mai 2024

Helgen 1. – 2. juni holder malerinnen Kaja Norum sitt første malekurs noensinne. Kurset finner sted på Ramme i Hvidsted og deltagerne vil få male ute i vakre Havlystparken og tegne i historiske omgivelser på eiendommen til Edvard Munch.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Samstemte

– Dette gleder jeg meg veldig til å oppfylle og arrangere, sier formidlingsleder på Ramme, Camilla Augusta Søhoel.

– Jeg husker ikke lenger om det var Kaja eller jeg som hadde ideen først, men vi tenkte den så og si samtidig. Hun er en fantastisk dyktig malerinne og et vidunderlig vesen, så jeg er sikker på at dette kommer til å bli vellykket, legger Søhoel til.

Kurset består i å praktisere både portrettegning og oljemaling, hvor deltakerne lærer å bruke den såkalte Zorn-paletten oppkalt etter den svenske maleren Anders Zorn.

Praktisk informasjon om kurset finnes på Rammes nettsider, under «Arrangementer».

– På Ramme har malere som Edvard Munch, Christian og Oda Krogh, samt Theodor Kittelsen, også arbeidet. Naturen og lyset her ute er en utømmelig inspirasjonskilde den dag i dag, sier Søhoel.

Samme måte hun har lært på selv 

Kaja Norum sier hun er spent og at hun gleder seg til å holde kurs.

– Særlig i så skjønne omgivelser som på Ramme, sier hun.

Ramme vant Arkitekturopprørets hederspris 2022 for vakreste nybygg i landet. Selve malekurset vil finne sted i den eventyrlige Havlystparken.  

– Kurset er for malere på alle nivåer, hvor et ønske om å lære er det viktigste. Jeg skal selv male samme landskapsmotiv som deltakerne i Havlystparken, og tanken er at de vil lære mye av å følge med på min prosess samtidig som de selv maler, forteller Kaja Norum.

Norum var elev hos Odd Nerdrum i perioden 2008-2011, og benytter lærdommene hun har fra Nerdrum-skolen i sitt eget kurs.

– Jeg syntes det var en glimrende måte å lære på selv, å få følge med på når Nerdrum malte i atelieret sitt, den gang jeg var elev. Under kurset vil jeg dele erfaringer og tanker rundt hvordan jeg arbeider med maleri og tegning, forklarer hun og understreker at kurset med andre ord blir noe helt annerledes enn å «sitte på skolebenken».

– Det er også viktig å påpeke at dette skal være en hyggelig, sosial opplevelse, med mange velfortjente pauser, avslutter Norum.

Som en artsfrende av Edvard Munch og Sigbjørn Obstfelder portretterer det unge talentet Hans Egede ...
Dette er helt klart en Jane Austen, men ikke slik du husker henne.  Hvem vil ...
Jeg har en lengsel jeg aldri klarer å gi slipp på. Lengsel efter å kunne ...