Er forlagene for raske med å gi ut bøker om koronaviruset?

Skrevet av | 2. mai 2020

Hvilken verdi har det å gi ut bøker om en krise som nådde oss for bare tre måneder siden? I Italia er mange bøker publisert. To bøker, en vitenskapelig og en selvbiografisk, kan gi oss enkelte svar. 

Mens forskere blir kritisert for å offentliggjøre forskningsresultatene sine før de er fagfellevurderte, skriver The New York Times at den kjente italienske legen og forfatteren Roberto Burioni har hasteskrevet to kapitler om koronaviruset og fremskyndet utgivelsen av sin bok «Virus. The Great Challenge». Kan hastverket gå utover påliteligheten? 

Mener det er stort behov for boken nå

Burioni legger vekt på at det er nå vi trenger informasjonen. Boken var allerede underveis, men med de to ferske kapitlene om koronaviruset, ba han utgiveren sin om å gi boken ut så raskt som mulig. The New York Times skriver at kritikere hevder at dette går altfor fort, og at forfatterne forsøker å profitere på tragedien. 

– Når dere leser disse sidene, vil situasjonen ha endret seg, skriver fysikeren Paolo Giordano i boken «I smittens tid». Foto: Elena Torre.

En personlig beretning som dokumenterer hvordan viruset har herjet med Italia 

Den andre forfatteren, fysikeren Paolo Giordano, skrev 8. april i Corriere della sera at vi påkaller ekspertene, men at med denne situasjonen, er det ingen som har tidligere erfaring, og derfor finnes det ingen eksperter. Giordanos bok «I smittens tid» er på norsk kommet ut som e-bok på Spartacus forlag. Forfatteren og filosofen Lisa Ginzburg skriver for Avventura at boken er en personlig dagbok som er klar og flytende uten å andre ambisjoner enn å henvende seg til alle og å være tilgjengelig. I et utdrag publisert på nettsidene til Corriere della sera, kan vi lese at forfatteren reflekterer rundt situasjonen han skriver i.

– Når dere leser disse sidene, vil situasjonen ha endret seg, skriver Giordano.

Han dokumenterer situasjonen fordi han mener at visse refleksjoner som gjøres mens krisen fortsatt står på, vil være av interesse også etterpå. 

Større rom for uvanlige handlinger

På forsiden av den engelske oversettelsen av Giordanos bok, «How Contagion Works», skryter forlaget av at Giordano skrev et essay som er delt over fire millioner ganger. Forlaget er naturligvis ute etter å tjene penger om de kan, men det behøver ikke alltid å være negativt eller stå i konflikt med samfunnets beste. 

Som et øyeblikksbilde i en krise, kan Giordanos bok være av varig verdi. Og i unntakstilstander kan det være nødvendig å lempe på regler om fagfellevurdering. Om forskningen er aldri så god eller dårlig, er den av ingen nytte dersom den ikke er tilgjengelig. Det er vanlig å høre slikt som at vi for øyeblikket lever i et stort eksperiment, og når eksperimentet er dødelig, bør det kanskje også være større rom for uvanlige handlinger.  

Betro deg til biene (2018) er en feminin film, regissert og skrevet av kvinner. Men ...
For syvende år på rad, arrangerer World Wide Kitsch sin årlige konkurranse i klassisk maleri, ...
Et tilbakeført og klassisk kinoteater gjør omgivelsene til en like stor del av opplevelsen som ...