– Sivilisasjonen er mer enn et tidsskrift, det er en bevegelse | Norges viktigste magasin fyller fire år!

Skrevet av | 6. juni 2023

Sivilisasjonen ble unnfanget en sommernatt ved sjøen. Natten var lys og vinen var mørk og tung da vi – en gruppe åndsfrender – kom frem til at nåtidens begredelige situasjon krevde handling. Vi hadde lenge ment at kulturen savnet skjønnhet og poesi, og at meningsutvekslingen manglet filosofisk dybde. Således ble ideen om å starte et eget tidsskrift til. 

Med flere måneders planlegging og drømmerier i ryggen ble magasinet offisielt lansert den 6. juni 2019. Siden oppstarten har formålet med Sivilisasjonen vært å fylle det vi mener er et kulturelt og intellektuelt tomrom. 

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, du også!

Nok modernisme nå

Vi hadde fått nok av den depressive modernismen, som fylte ethvert byrom, ethvert galleri og enhver side i kulturmagasiner med dystopiske abstraksjoner. Vi hadde fått nok av woke og inhumane ideologier, som tåkela samfunnsdebatten med relativisme og krenkelseshysteri. 

Sivilisasjonen skriver og publiserer saker om samfunnets oppbyggelige krefter, som skjønnhet, poesi, harmoni og den selvstendige tanke, i håp om at det gjør mennesket til en bedre versjon av seg selv. I begynnelsen skrev vi kun tekster selv, men etter hvert som leserskaren vokste begynte eksterne skribenter å sende inn verdifulle tekstbidrag. Det var åpenbart at vi ikke var alene.

En bevegelse i emning

For meg er det klart at Sivilisasjonen er mer enn et tidsskrift, det er en bevegelse – en klassisk bevegelse. Siden Sivilisasjonen ble startet opp i 2019 har det skjedd mye som utvikler kulturen i det vi mener er en sunn retning.

De første to årene opplevde Sivilisasjonen å være den eneste aktøren i mediebildet som skrev seriøst om klassisk arkitektur. Men så skjøt det norske Arkitekturopprøret fart på sosiale medier våren 2021, og siden har både riksmedier og fagpresse blitt nødt til å ta folkets savn etter harmoniske omgivelser på alvor. Intet kunne vært mer gledelig!

Det kan også virke som om filosofien er på vei til – sakte, men sikkert – bli en del av samfunnsdebatten igjen. Og det er på tide, for mediene har i altfor mange tiår blitt oversvømt av «eksperter» – sosiologer, statsvitere, økonomer etc. – som forteller leseren hva en skal mene, fremfor å løfte en idédebatt. Når filosofiske podcaster som Einar og Kristoffer leser Nietzsche blir en av landets mest populære programmer, tyder det på at savnet etter mer dyptgående argumentasjon er stort. 

Bra babbel til poesi

Sivilisasjonens kanskje mest populære arrangement har vært vår årlige poesikonkurranse. Det har lenge stått begredelig til med norsk diktekunst. Nær hundre prosent av all publisert poesi er blottet for enhver rytme og form, og meningen er abstrakt. Poesi er gått fra å være allemannseie, som hvermansen deklamerte i tid og utide, til å bli meningsløst babbel. Derfor var vi tydelig på at Sivilisasjonens diktkonkurranser skulle kåre det beste diktet i bundet form, med evig menneskelig tematikk. 

Hvert år har Sivilisasjonens diktkonkurranse mottatt flere hundre bidrag, og den uavhengige juryen har bestått av noen av landets aller største diktere. Vårt håp er at konkurransen overbeviser folk om å bevege seg bort fra prosaen og over til poesi i bundet form.

Den norske poeten Bertrand Besigye har fortalt at det var Sivilisasjonen og miljøet rundt tidsskriftet som inspirerte ham til å gå over til å skrive sine kraftfulle dikt på rim. Jeg er overbevist om at han ikke er alene. 

Takk til våre lesere og medlemmer

Sivilisasjonen er et av de få kulturtidsskriftene i landet som ikke har betalingsmur. Det kommer vi heller aldri til å få så lenge jeg er redaktør. I mine øyne er betalingsmur en avleggs løsning fordi det hindrer spredning av budskapet og forsterker den negative trenden om at folk bare leser overskrifter. Sammenlign det med en papiravis, der kun forsiden skal være forlokkende. I nettaviser gjelder klikkåtets makt for hver eneste artikkel.

​​Vi er tilhengere av fri informasjonsflyt. Det er derfor Sivilisasjonen har en medlemsløsning, der dedikerte lesere er medlem fordi de ser verdien av hva vi publiserer og står for. Vi ønsker ikke å bygge opp under ukulturen rundt klikkåte, men vil heller at folk blir medlem fordi de ser verdien av den klassiske bevegelsen Sivilisasjonen representerer. 

Nå er vi i innspurten med å publisere vårt neste trykte praktmagasin, som blir enda større, vakrere og mer engasjerende. Dette magasinet blir sendt direkte til våre medlemmer – eksklusivt. Det vil si at vi ikke kommer til å selge magasinet via våre nettsider, slik vi gjorde ved forrige magasin.

Vil man få det neste praktmagasinet i posten, er det medlemskap som er veien.

Takk til våre medlemmer

Takk til alle våre lesere, som inspirerer med kommentarer og engasjement. Og mest av alt, takk til våre medlemmer, som er grunnen til at vi kan fortsette. 

Takket være dere kan jeg gratulere Sivilisasjonen med fire vidunderlige år.

Takket være dere kan vi gratulere norsk kulturliv med fire siviliserte år.

Takket være dere fortsetter den klassiske bevegelsen i Norge. 

Mange hyller ham som den viktigste konservative tenker i nyere tid: 12. januar døde den ...
Debatten om hvorvidt umyndige mennesker som har et farlig høyt rusmisbruk skal møtes med tvang ...
Mang en foregangskvinne har kjempet vei for de muligheter kvinner idag har fått. Noen har ...